JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Utsmyckning i Knäred

Skulpturförslag ställs ut i Knäred

Publicerad 08 september 2014

För Morgan Kajsson var valet lätt, Marta Runemarks "Historiskt möte" tilltalade honom direkt. 

Redan före konstnärernas presentation på Hotell Freden i Knäred hade Morgan Kajsson bestämt sig. Marta Runemarks skapelse ”Historiskt möte” föll han direkt för. Och efter presentationen var han än mer övertygad.
- Ryttaren med de två soldaterna ger betraktaren en tydlig bild av vad skulpturen ska symbolisera, historiska möten med en ofta krigisk bakgrund, säger Morgan Kajsson.

 Lika säker på vilket konstverk som bäst passar på torget i Knäred var andra ortsbor. Men de hade andra favoriter bland de fyra förslagen till offentlig utsmyckning.

- Älgpojken är en synnerligen genomtänkt idé för den tilltänkta placeringen. Verket känns glatt, levande och sensuellt. Jag föll också för den slingrande gången mot verket och de halvcirkelformade häckarna alldeles intill skulpturen. De ger en vacker inramning och skapar en rofylld atmosfär, säger Maj-Britt Sternheden.

Del av 400-årsjubiléet

Som en del av 400-årsjubiléet av freden i Knäred bestämde Svea Larsons donationsfond att placera ett offentligt konstverk i Knäred. Fyra konstnärer, de danska skulptörerna Ole Bunton och Sys Svinding och de svenska Lotte Forsfält och Marta Runemark, erbjöds lämna förslag till utsmyckning på en särskiltd plats på torget i Knäred. Att just dessa fyra kom ifråga är deras bredd och variation i såväl formspråk som materialval. Gemensamt för dem är att de tidigare arbetat med att gestalta historiska händelser.

Olika förslag

På söndagen vara samtliga utom Marta Runemark på plats i Hotell Freden för att visa sina verk och berätta om tankarna bakom förslagen för ett 30-tal intresserade Knäredsbor.

Förslagen skiljer sig markant. Ole Buntons skapelse består av en två meter hög skulptur med tre sammanlänkade ben i granit, som tillsammans bildar en bro mellan Sverige, Danmark och Norge.

Greta Gunnarsson tittade länge på Ole Buntons skulptur där de tre benen symboliserar broslagning mellan Sverige, Danmark och Norge. 

I det stora formatet jobbar också Sys Svinding. Hennes förslag är ett fyra ton tungt polerat grantiblock, utmejslad som en bok med symbol från 1613 års fredstraktat. Liksom Ole Buntons verk är det tänkt att både betraktas och brukas.

- Boken kan bli en trevlig sittplats på torget, säger hon.

Renässansinspirerade trädgårdar

Lotte Forsfälts och Marta Runemarks förslag är båda omgärdade av rensässansinspirerade trädgårdar. Små slingriga stråk leder fram till skulpturerna.

Lotte Forsfälts ”Älgpojken” inramas delvis av en häck. Skulpturen med betongsockel blir 2,6 meter hög och syns oavsett var på torget betraktaren står. Konstnären har också tänkt sig rinnande vatten vid platsen för att förstärka upplevelsen.

Lika resliga blir inte Marta Runemarks ryttare och två soldater. Figurerna blir 45 centimeter höga och placeras på meterhöga betongsocklar. Med en spiralformad grusgång leds betraktaren till cirkelns mitt med de tre skulpturerna. För att göra platsen ”mer spännande” rymmer hennes förslag också buskar och rabatter i ett renässansmönster.

Öppettider för förslagen

Sista dag för att rösta på förslagen är den 18 september. Förslagen är tillgängliga på Hotell Freden, måndag-torsdag klockan 10-15 samt valdagen (söndagen den 14 september) klockan 11-14 och 15 september klockan 15-19.

Vilken konstnär som donationsfonden tilldelar uppdraget avslöjas söndagen den 28 september klockan 14 på Hotell Freden. Då finns även intendent Anneli Adamsson där för att berätta om Svea Larson – kvinnan bakom donationsfonden.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 8 september 2014