JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Utställning fotbollsaffischer

Fotbollskonst(er)

Publicerad 09 juli 2014

Poppig realism av Jacques Monorys

Inför VM i fotboll 1982 hade de spanska arrangörerna anlitat femton konstnärer, av olika nationalitet, till att fritt skapa officiella VM-affischer till var och en av dessa städer. Den 12 juli – 17 augusti visar kulturenheten i Laholms kommun samtliga femton VM-affischer i originaltryck på Laholms teater.

Affischerna är utlånade av Galleri CH i Borrby. Peter Schreck, som driver galleriet, kommer att finnas på teatern på lördag kl 13 för att prata om bilderna och samtidigt donera en teckning av Johan Tobias Sergel (1740-1814) till Teckningsmuseets samling.

- Vi är väldigt glada och stolta att få en teckning gjord av självaste Sergel som var bland annat kunglig bildhuggare, professor vid Konstakademien, invald i franska konstakademien och riddare av Vasaordern, berättar Teckningsmuseets ansvarige Jonas Heintz.

Film och autografer

I anslutning till utställningen visas också en nyproducerad kortfilm, som med charmigt föråldrad estetik avhandlar profilerna, målen, resultaten och skandalerna från fotbolls-VM 1982!

Inte nog med det, på lördagen visar dessutom Åke Sintring sin omfattande samling med autografer från 50-talet och framåt, bland annat hela Brasiliens landslag från VM 1958. Där Pelé var så färsk att han skrev sitt namn Edson Arantes istället för sitt smeknamn.

 

Den berömda katalanska surrealisten Joan Miró hade äran att göra hela VM:s officiella affisch.

Utställningen i Laholms teater har öppet 12 juli – 17 augusti kl 12-18 med fri entré.

 Text: Jonas Heintz och Reino Jacobsson  

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 9 juli 2014