JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Färgrikt på Teckningsmuseet

Färgrik sagovärld på Teckningsmuseet

Publicerad 10 september 2014

Vägar uppåt väggarna. På Teckningsmuseet i Laholm visas i höst och vinter en färgsprakande utställning från sagornas värld. 

I höst och vinter visar Teckningsmuseet i Laholm upp en färgrik sagovärld skapad av några av våra främsta samtida bilderbokskonstnärer, Ida Björs, Emma Virke och Sara Lundberg. För sin medverkan i boken ”Skriv om och om igen” blev Sara Lundberg Augustprisvinnare.

Med interaktiva delar kan besökarna ta sig in i berättelsernas rum och möta bilderbokens världar. Plocka upp en ficklampa utanför det mörklagda rummet till exempel och upptäck färger och djur med Emma Virkes ”Memmo och Mysen söker efter färger”. Lite längre in i museet möter vi karaktärerna Vita och Öjvind och ser hur de växte fram i bilder och skisser till Sara Lundbergs böcker, bland annat ”Vita streck och Öjvind”. Och ännu lite längre in sveps vi med i folksagans värld genom Ida Björs känsliga teckningar, textilier och collage.

Vägar på väggar

Ja, det finns mycket att se och göra i utställningen ”Sagoöar och brobyggen”, som främst vänder sig till de lite yngre besökarna. I ett av rummen har Sara Lundberg byggt upp en hel stad med vägar som slingrar sig planlöst längst väggar och golv. Husen i staden är skapade av förskoleelever från Laholms kommun. Och ute vid fönstren mot Lagan hänger en plaststol i luften, det är Emma Virkes installation som är gjord efter boken ”Memmo och Mysen bråkar i vinden”. I kuddhavet under installationen kan man lägga sig stund och med hjälp av en audioguide lyssna på Emma, när hon läser från boken.

Och i tecknarateljén, en trappa ner, har Sara, Emma och Ida gjort en stor väggmålning som besökarna kan placera sina egna karaktärer i.

Utställningstider

”Sagoöar och brobyggen” visas mellan den 6 september och 11 januari 2015. Fri entré gäller samtliga dagar. Samtidigt visas ”Teckningen - ett fönster in i fantasin” med verk från museets samling.

Guidade visningar erbjuds på följande lördagar klockan 14: 13 september 27 september, 11 oktober, 25 oktober, 15 november, 29 november, 13 december, 27 december och 10 januari 2015.

Text och bild: Linus Lundberg

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 10 september 2014