JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Skolval med egna partier

Vallbergaelever bildade egna partier

Publicerad 11 september 2014

Valförrättarna Julia Ohlsson och Alma Larsson (båda med ryggen mot kameran) prickar av Astrid Fagerlind och Ella Arvidsson i röstlängden. 

Sexorna på Vallbergaskolan övertrumfade varandra med vallöften när de på torsdagen fiskade röster från eleverna i F-5-klasserna. Efterrätt på fredagar, bättre skolmat och rätt att ha mobiltelefoner på rasterna. Tilltalande löften som drog en hel del röster.

Att skolas i demokratins spelregler inför ett förestående val kan ske på olika sätt, utgå ifrån etablerade partier och deras argumentation eller bilda egna och själv fundera över vad man vill satsa på och hur det ska göras. Vallbergaläraren Agneta Ljung valde det senare greppet med sina sexor.

Valtal

Indelade i sex olika grupper diskuterade sig eleverna fram till partibeteckning och vilka fyra ämnesområden de ansåg viktigast. På skolans valdag agiterade Miljödemokraterna, Smileypartiet, Heela partiet, Jobbfiskarna, Vallberga moderatterna och Högerpartiet på innergården. Allsköns vallöften blandade med lite tilltugg förväntades ge "rätt" resultat vid valurnan. Samlade i gymnastiksalen höll de därefter valtal inför skolans samtliga elever.

Och uppgiften togs på största allvar. Väl förberedda klev de upp på ett litet podium och argumenterade för sina valfrågor. Satsningar på miljö, skola, äldreomsorg och jobb stod högt på många partiers valprogram. Och inte saknades det lösningar på hur reformerna skulle finansieras.

Agneta Ljung presenterar Smileypartiet med de tillfälliga politikerna Joel Johansson, Alvin Arvidsson Palm, Michaela Christoffersson, Vilma Kjellberg och Thea Johnsson. 

Tull på kött

Högerpartiet föreslog högre tullavgifter på importerat kött och Miljödemokraterna högre bensinskatt för att få fler att köra elbil och åka kollektivt. Bättre sjukvård och mer pengar till forskning inom framför allt cancervård var också angelägna frågor för de färska politikerna.

Några av dem slogs också för lokala krav: roligare skolgård, modernare lektioner, efterrätt på fredagar. Smileypartiet, vem annars, bar också på visionen att göra alla glada.

Med valtalen överstökade vandrade eleverna till skolans bibliotek för att rösta. Här fanns alla ingredienser som hör en vallokal till: röstbås, valurna och valförrättare som noggrant prickade av eleverna i röstlängden.

Viktigt med väljarkontakt

I morgon, den 12 september, avslöjas valutgången på ett gemensamt möte.

Kanske gick det riktigt bra för David Schuldt och hans Högerparti. Segervissa lämnade de valpodiet. Mest applåder kammade dock Smileypartiet in. Och inte var de nödbedda med att plita små smileyfigurer på utsträckta armar.

- Nära kontakt med väljarna är viktigt, sa en partimedlem, och ritade smileyfigurer för glatta livet.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 11 september 2014