JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Vindkraftverk gick i backen

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Helikopter och bärningsbil fick mölla på fall

Publicerad 09 oktober 2014

En ytterst skicklig helikopterförare lade en ögla med vajrar runt en av propellrarna vid det havererade vindkraftverket utanför Knäred. 

Under mer än fyra månader har ett havererat vindkraftverk i Brånaltsparken, nordost om Knäred, gäckat Eon. Sent på torsdagseftermiddagen lyckades man dock dra ner det drygt 40 ton tunga paketet med propellrar och nosparti. Med ett dån som hördes vida i kring gick det i backen.

Innan dess hade en ytterst skicklig helikopterförare lyckats dra en ögla med vajrar runt en av propellrarna. Drygt 250 meter från platsen stod en bärgningsbil, som sakta spände vajrarna och efter ett tag släppte paketet från sitt fäste i turbinhuset, 100 meter ovan mark.

Hörde ett brak

I slutet av maj hörde servicetekniker ett brak från ett av Eons tio vindkraftverk i Brånaltsparken. Den 60 centimeter tjocka tubinaxeln hade fått sig en knäck med påföljd att nospartiet med tillhörande tre propellrar tippade över. Omedelbart stängdes samtliga verk i parken och en dygnsövervakad skyddszon på 500 meter upprättades runt det skadade verket. Efter ett tag återupptogs driften av övriga nio verk medan Eon utredde hur det skadade verket skulle kunna tas ner på ett säkert sätt.

Olika metoder övervägdes men ingen ansågs tillräckligt tillförlitlig.

- Säkerheten har gått före allting, betonar Erica Lindell, hälso- och säkerhetschef på Eon.

Föll inte av egen kraft

Det drygt 40 ton tunga nospartiet med propellrar har släppt från tornhuset och är på väg ner i backen.

Samtidigt som Eon undersökt olika alternativ för att få ner det havererade verket har nospartiet successivt tippat över allt mer. Dock inte tillräckligt för att av egen kraft ramla i backen. Extrahjälp behövdes, och den sattes in på torsdagen.

På behörigt avstånd såg Erica Lindell hur nospartiet till slut gav vika när bärgningsbilens vinschande fick avsedd effekt.

Tillsammans med tillverkaren Vestas kommer nu Eon att göra en grundlig utredning av haveriet. Det hittills enda fallet i världen där axeln knäckts utan att verket utsatts för extremt stora påfrestningar.

Avspärrad zon minskas

Under den närmaste tiden kommer också tornet  med tillhörande fundament att undersökas och platsen saneras. Samtidigt minskas den avspärrade zonen från 500 till 200 meter.

Eon räknar med att så småningom kunna sätta ett nytt verk i tornet. Kanske redan i år.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 9 oktober 2014