JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015

Nyheter under 2015

Publicerad 04 januari 2016

Ann-Marie Cedergren och Marylone Borg var några av de många frivilliga krafter som jobbade med att sortera kläder som lämnades till Knäreds samhällsförening.

Flyktingvågen till Sverige och Laholm satte sin prägel på främst senare halvan av 2015. Av de halländska kommunerna tog Laholm och Hylte emot flest flyktingar i förhållande till sin storlek. Asylboende öppnades i Knäred, Mellbystrand och på Hallandsås. Dessutom tog kommunen emot många ensamkommande ungdomar.

Trycket på de kommunala verksamheterna, främst förskola och skola, blev ansträngt. Samtidigt mobiliserades det civila samhället. Röda Korset och Knäreds samhällsförening kom snabbt på tårna, arrangerade insamlingar av kläder och skor, hygienartiklar och leksaker för att skingra den värsta nöden.

Årets förening

Samhällsföreningens engagemang kröntes när året var slut med utmärkelsen Årets förening i Laholms kommun. Men det var inte enbart flyktingfrågan som upptog medlemmarnas ideella tid. Under året samlade föreningen in närmare 100 000 kronor till ny bro över Krokån, strax uppströms Kvarnen i Knäred. Från länsstyrelsen och kommunen strömmade också pengar till projektet, som beräknades komma igång under 2016.

Byggandet tog fart

Strax efter årsskiftet påbörjade Ebbe Jonasson bygget av tolv lägenheter i Våxtorp.

2015 var också året när byggandet tog rejäl fart i kommunen. Nya lägenheter färdigställdes i Laholm samtidigt som flerfamiljshus byggdes utanför stadskärnan bland annat i Våxtorp, som fick tolv nya lägenheter. Välbehövligt "smörjmedel" för att få fart på flyttkedjorna, äldre personer lämnade sina villor och unga flyttade in.

Laholmshems beslut att bygga 24 lägenheter i en första etapp på Allarpsområdet i Skummeslövsstrand gav välbehövlig injektion för hela området. Därtill bidrog också öppnandet av den nya järnvägsstationen i Båstad, knappt två kilometer från bostadsområdet. Att fler och fler blickar vänds mot detta kustnära boende fick också barn- och ungdomsnämnden att ta beslut om en ny förskola i den expansiva regionen.

Laholm i expansiv fas

Laholm är också inne i en expansiv fas. Under året öppnades en helt ny förskola i L:a Tjärby med fyra avdelningar. Här finns också kommunens första nattis. Fler förskolebarn ökar förstås kommande års tryck på skolorna. Barn- och ungdomsnämnden tog därför de första stegen mot en helt ny F-6-skola på Glänningeområdet i Laholm.

Ranking och varumärke

Ranking av kommunala verksamheter tycks bli en allt viktigare indikator för kommunernas varumärken. Här står sig Laholm väl. Företagsklimatet i Laholms kommun har länge legat i topp bland Sveriges kommuner. 2015 var inget undantag även om kommunen föll tillbaks ett antal "pinnhål". I Lärarnas riksförbunds skolmätning hamnade Laholms kommun högst i länet och i tidningen Aktuell Hållbarhets – tidigare Miljöaktuellt – miljöranking förbättrades positionen. Målet att vara en av landets 50 bästa miljökommuner senast 2016 låg endast elva platser bort.

"Guldmedalj" till socialnämnden

"Guldmedaljen" gick till socialnämnden. I rapporten "Kommunens kvalitet i korthet", som årligen sammanställs av Sverige kommuner och landsting, framgick att Laholms kommun har Sveriges mest nöjda brukare på särskilt boende för äldre och att dess verksamhet är kostnadseffektiv, den tredje lägsta i landet.

Uppmärksammad för sin kvalité blev också nämnden när man tänkte utanför boxen. Istället för att styra funktionshindrades insats i fråga om ledsagarservice, bestämmer de numera själva över hur mycket ledsagartid de vill ha. Lyriska brukare kände sig lika lyckliga som "kossor på årets första grönbete".

Årets laddplats

Laddstationen på Hästtorget i Laholm utsågs till Årets laddplats.

Massor av beröm från elbilsägare höstade kommunen in för sin laddstation på Hästtorget i Laholm. "Bästa tänkbara placering, klockrent, p-plats på vackert torg mitt i stan med fik och allt på bekvämt avstånd", skrev några av bilisterna. Platsen föll också organisationen Elbil Sverige på läppen och utsåg den till Årets laddplats. 

Nyhetsartiklar under 2015

Via denna sida kan du läsa artiklar om vad som hände under det gångna året. Du kan också via länk till pdf-fil ta del av en mer omfattande sammanfattning för nyhetsåret 2015 vilken publicerades i kommunens årsredovisning. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 27 juli 2016