JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / 102 konstnärer ställer ut

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Landshövding öppnar unik utställning

Publicerad 15 september 2015

Jonas Heintz tillsammans med utställarna Zoe Pettijohn Schade, Madlen Herrström och Christopher Schade.

Räkna med att Teckningsmuseet i Laholm uppmärksammas stort i höst. Med start på lördag ges ett unikt tillfälle att ta del av den samtida västerländska teckningskonsten när portarna öppnas för utställningen "Prime Matter". Fram till början av januari visas verk av 102 konstnärer från USA och Europa.

Sedan utställningen premiärvisades i oktober i fjol på Senaspace Art & Tattoo i New York har den utökats med fler konstnärer från Europa. Att Teckningsmuseet tilldelats nystarten i Europa är naturligtvis en rejäl fjäder i hatten. Vernissagen på lördag den 19 september ges också extra guldkant genom landshövding Lena Sommestads medverkan.

Utforska villkor och väsen

Idén till "Prime Matter" föddes då de amerikanska konstnärerna Christopher Schade och Zoe Pettijohn Schade ville utforska teckningskonstens villkor och väsen. Tanken var att se hur olika konstnärer arbetar med teckning, särskilt då det ofta är en del av en process som aldrig visas. De bjöd in ett 60-tal konstnärer, som förelades ett antal begränsande parametrar: Alla bidrag skulle vara oramade originalverk i A4 eller mindre samt tecknade i svart, vitt eller gråskala.

Aristoteles teorier

Projektet döptes till "Prime Matter" – efter Aristoteles teorier om en "grundmateria" som bär på potentialen för alla andra former – och premiärvisades på Senaspace Art & Tattoo i New York. Med en av de deltagande konstnärerna, svenskfödda Madlen Herrström baserad i Paris, utökades projektet till att omfatta fler konstnärer från Europa.

- Expansionen är ett spännande sätt att utforska teckningskonstens rikliga variationer över kontinenter, kulturer, språk och kontexter, säger Jonas Heintz på Enheten Kultur i Laholm.

Så när utställningen nu landar i Laholm finns verk av totalt 102 konstnärer.

Stort och hedrande

Det var också Madlen Herrström som tog kontakt med Teckningsmuseet i Laholm.

- När hon hörde av sig till oss och berättade om projektet lät det väldigt spännande. Efter några samtal och mejl bestämdes det att "Prime Matter" skulle få sin europeiska nystart här, i lilla Laholm. Det är stort, och mycket hedrande. Laholm och Teckningsmuseet internationaliseras, säger Jonas Heintz.

Lördagens vernissage pågår mellan klockan 12 och 16. Fram till den 10 januari hänger verken på Teckningsmuseet.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 september 2015