JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Biltvättarhelg

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Skona miljön - tvätt bilen rätt

Publicerad 24 april 2015

Tvätta bilen på rätt sätt - åk till en biltvätt.

I helgen är det stora Biltvättarhelgen. Laholms kommun och Laholmsbuktens VA uppmanar alla att skippa biltvätten på gatan och istället åka till en biltvätt. På så sätt bidrar vi till både minskade kostnader och utsläpp i naturen.

I Sverige "fultvättas" bilarna 20 miljoner gånger varje år. Det ger en årlig kostnad på minst fyra miljarder kronor som skjuts över till naturen.

Många tror att de sparar pengar genom att tvätta hemma på garageuppfarten eller gatan, men i själva verket flyttas kostnaden till vår omgivande miljö eftersom miljögifterna som tvättas av bilarna utan rening rinner ut i vattendrag, sjöar och hav. Smutsen på bilarna innehåller bland annat oljerester och tungmetaller och om dessa spolas rakt ut i naturen är det precis lika illa som om bilen tvättas på närmsta badstrand eller i din favoritsjö. Miljön får således betala priset för "fultvätt".

Gör stor skillnad

Om alla som tvättar sin bil på gatan istället åker till en biltvätt, gör de med andra ord en stor tjänst både för vårt vatten och kommande generationer.

– Varje gång vi tvättar bilen på gatan skjuter vi över en miljökostnad på minst 200 kronor till naturen, istället för att vi betalar för vad en riktig biltvätt kostar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Att ta bilen till en biltvätt är det minsta vi kan göra för naturen, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Lätt att göra rätt

Men det är lätt att göra rätt. Åk till en biltvätt så gör du både samhället och miljön en tjänst, eftersom biltvättarna både tar bort olja och partiklar från vattnet och därefter behandlar dessa i separata reningsverk för att avskilja och bryta ned övriga föroreningar. Ofta används flera olika tekniker i kombination för att uppnå tillräcklig reningseffekt.

Stora Biltvättarhelgen 

För att uppmärksamma svenska folket om vikten av att tvätta sin bil rätt arrangerar Mitt Vatten, Sveriges 290 kommuner för rent vatten, Stora Biltvättarhelgen den 25-26 april 2015. Tanken är att inspirera allmänheten till att tvätta rätt och därmed bidra till en stor miljöinsats.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 24 april 2015