JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Egon "tuggade" på dynfronter

Egon "tuggade" på dynfronter

Publicerad 13 januari 2015

Havet rev upp delar av hårdbeläggningen på Fiskaregatan i Skummeslövsstrand under stormen Egon. 

Stormen Sven, som drog in över Hallandskusten i början av december 2013, gick hårt åt dynfronten i Skummeslövstrand och Mellbystrand. Helgens storm, döpt till Egon, tog också flera "bett" av sanden och formade om klitterna.

Och i Mellbystrand, i närheten av Kolonivägen, bröt havet sig igenom dynfronten och tog sig in på heden. Detta har troligen inte hänt på flera decennier.

Men jämfört med stormen Sven blev inte skadorna så omfattande på hela kuststräckan. I södra Skummeslövsstrand gav stormen till och med ett tillskott av sand, men längre norrut var förhållandet det omvända. Att det blev så berodde på vindriktningen.

Hallandsås skyddade

- Stormen Egon blåste från väst till sydväst varvid Hallandsås gav ett visst skydd, särskilt i söder, säger miljöstrateg Margaretha Lindgren.

Under måndagen och tisdagen besiktigade hon kustremsan i Skummeslövsstrand och större delen av Mellbystrand. Vattenytan steg med närmare 1,5 meter över normalvattenståndet och med de kraftiga vågorna nådde vattnet en bra bit upp på strandhedarna. Dock inte så långt som på vägarna, och särskilt de hårdbelagda. På sina håll skilde det närmare 40 meter. Eftersom stormen och det höga vattenståndet varade under mer än ett dygn pågick erosionen under många timmar.

Än en gång frilades fortet vid Kolonivägen i södra Mellbystrand. 

- Området runt forten vid Vallbergavägen och Kolonivägen blev åter hårt utsatta. Man kan också se tydliga urgröpningar i dynerna intill dräneringsrör samt vid skyltar, bänkar, stigar och en del nygrävda områden där växtligheten ännu inte tagit sig, säger Margaretha Lindgren.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 13 januari 2015