JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Endast svenska på språkkafé

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Endast svenska på språkkafé

Publicerad 14 januari 2015

Tillsammans med Tirtha Rasaili ( t v) har Kasem Zawahry och Yossuf Mohammad startat språkkafé i Laholm där endast svenska får pratas innanför väggarna.

Att göra sig förstådd på svenska öppnar många dörrar till vårt samhälle. Därför startar föreningen Laholm utan gränser (Lug) ett kafé där det endast talas svenska.

Idén kläcktes av elever på sfi-undervisningen (svenska för invandrare). Många av dem kommer från inbördeskrigets Syrien och talar arabiska. Med gemensamt modersmål blir givetvis detta språk förhärskande, men på bekostnad av att praktisera svenskan.

Vad gör man då? Jo, funderar på en mötesplats där endast svenska tillåts. Att träffas på ett fik, över en kopp kaffe, låg närmast till hands. Och enkelt att ordna. Med hjälp av Laholm utan gränser dras nu verksamheten igång.

Två kvällar i veckan, onsdagar och torsdagar klockan 17-19 med start den 14 januari, fikas det i Lug:s lokaler på Ryssgatan 9 B i Laholm.

- Det vore skoj om svenskfödda kommuninvånare eller personer som bott i Sverige under en längre tid vill fika tillsammans med oss. Med dem som samtalskompisar får våra nyanlända flyktingar ett bra tillfälle att träna svenska på ett naturligt sätt, säger Laholms kommuns etableringssamordnare Tirtha Rasaili.

Språkkaféet kan man besöka lite då och då, en otvungen mötesplats med svenskan i centrum. Och kanske, säger Tirtha, hittar man vänner för livet.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 14 januari 2015