JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Många skänker kläder

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Mängder av kläder till flyktingar

Publicerad 28 september 2015

Ann-Marie Cedergren och Marylone Borg jobbade hela dagen med att sortera kläder, som placerades på bord och klädstänger i Betelkyrkans gydstjänstlokal.

Från hela kommunen, men även från Markaryd och Glimåkra har kläder och leksaker strömmat till Knäred för att delas ut till flyktingarna på ortens ankomstboende.
-Vi är överväldigade. Vilket engagemang och givmildhet det finns för människor i en utsatt situation, säger Helene Nilsson, en av många frivilligarbetare i Knäred.

Med kort varsel blev Björklidens fristående särgymnasium ankomstboende för cirka 100 flyktingar i slutet av förra veckan. Knappt var flyktingarna på plats innan Knäreds samhällsförening och Röda Korset i Laholm drog igång klädinsamling. Under helgen har skänkta kläder och leksaker formligen vällt in.

Byggnadsställning blev klädstång

På en byggnadsställning hänger och sorterar Eva Brodén kläder till flyktingarna i Knäred. 

Tidigt på måndagsmorgonen samlades många ideella krafter i Betelkyrkan för att packa upp kartonger och kassar. Mitt i gudstjänstlokalen restes ansenlig byggnadsställning. Ett klokt beslut, visade det sig. För när eftermiddagen närmade sig hängde här kläder för barn, ungdomar och vuxna i en sådan mängd att vanliga klädesstänger gett vika för tyngden.

- Eftersom merparten av dem som kommit till Knäred är barn, ungdomar och yngre vuxna, hoppades vi få kläder för dessa grupper. Och det fick vi. Mössor, vinterjackor, jeans, varma tröjor och underkläder har skänkts i massor, säger Helene Nilsson.

Kvalitén är också fantastisk hög, understryker Rolf Åkesson.

- Här finns kläder som knappt använts.

Barnfamiljer prioriteras

Vid kaffedags på måndagseftermiddagen var gudstjänstlokalen full av kläder, sorterade efter storlekar och kön. Några timmar senare anlände flyktingarna i grupper om tio för att få välbehövliga plagg inför hösten och vintern.

- Här finns kläder till alla, men barnfamiljerna kommer först till, säger Helene Nilsson.
Hittills har drygt ett ton kläder lämnats i Knäred. Långtifrån allt är uppackat och sorterat. I nuläget bedömer Helen Nilsson behovet som mättat. Hygienartiklar är det däremot brist på. Med insamlade pengar köptes en del sådana produkter under dagen.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 28 september 2015