JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Firade 1-årsdag i Hishult

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Förskola och skola firade 1-årsdag

Publicerad 11 september 2015

Rektor Marie Lövkvist hjälpte eleverna blåsa såpbubblor när förskolan och skolan hade 1-årsfest.

Det sjuder av liv på den nya förskolan och F-6 skolan i Hishult. Barnfamiljer har flyttat till orten och förskolan är så populär att föräldrar utanför dess upptagningsområde sökt plats för sina barn i Hishult.
- Det är ett verkligt gott betyg för verksamheten, säger förskoleläraren Martina Mattsson.

På fredagen firade hon och hela skolan 1-årsjubileum. Ett på många sätt omtumlande år med helt nya lokaler och skapande av en mer integrerad verksamhet tillsammans med skolan.

- I nya fräscha lokaler har vi byggt upp en pedagogisk verksamhet som gett avtryck. Att även föräldrar utanför Hishult fått upp ögonen för oss kan också beror på att vi är ganska småskaliga med ett 40-tal barn i verksamheten.

Underlättar inskolning

Närheten mellan förskola och skola prisas också av läraren Petra Sandberg. Med verksamheterna vägg i vägg underlättas bland annat inskolningen till fritidshemmet. Nu påbörjas den redan under sommaren och blir därmed inte så dramatisk för barnen när skolan drar igång efter lovet, resonerar hon.

Unikt skogsområde

Köket flyttade ut och bjöd eleverna på korv med bröd.

Förskolans och skolans 1-årsdag firades stort. I och utanför byggnaden sjöd det av aktiviteter för barn, elever, föräldrar och allmänhet. I matsalen rullade ett bildspel om skolan, här fanns fiskdamm, på skolgården blåstes såpbubblor för hela slanten, grillades korv och arrangerades tipspromenad i närliggande "Skoleskogen". Ett stort och varierat skogsområde som är unikt för Hishult. För att utveckla tillgången har skolan sökt och fått projektpengar till att skapa en uteplats som ett led i satsningen " Lär in ute".

- Med uteplatsen kan Skoleskogen användas än mer. Förskolebarn och elever kan samsas om platsen. Och här kan vi på ett lättillgängligt sätt ge barnen och eleverna kunskap om naturen, säger läraren Christin Nordström.

Fler barn och elever

När beslutet togs att bygga ny förskola och F-6 skola fanns farhågor om att barnen inte skulle räcka till. Det är dock inget som tynger rektorn Marie Lövkvist. Ty trenden verkar ha vänt. Några barn står till och med på kö för att komma in i förskolan.

- Det är verkligen roligt att barn- och elevkullarna växer. Snart har vi 40 förskolebarn och 50 elever i skolan, så jag känner ingen oro för verksamheten. Barnfamiljer flyttar till orten och nyligen fick vi en syrisk familj som trivs jättebra i Hishult, säger Marie Lövkvist.

Läsutveckling och mattelyft

Under hennes ledning har skolan bland annat satsat på läsutveckling och mattelyft. Hon nämner också utvecklat samarbete med förskolan och att man på olika sätt bygger broar mellan verksamheterna och samhället. Det kan exempelvis handla om att jobba tillsammans med byalaget. Tillverkningen av korgar är ett projekt som nämnts. Ett hantverk som historiskt sett förknippats med orten.

Trångt i träslöjden

Utrymmena i den nya skolan är dock avsevärt mindre jämfört med den gamla, som byggdes för 150 elever. Det sätter också Smilla Lindkvist, som går i fjärde klass, fingret på.

- Salen för träslöjden är för trång. Här finns inte ens plats för brädor. Men bortsett från det har vi fått en fantastiskt fin skola med fräscha fina lokaler som vi måste vara rädda om, säger hon.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 11 september 2015