JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Fiskepremiär i Lagan

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Fiskepremiär med bred lansering

Publicerad 27 februari 2015

Med internationell lansering ska laxfisket i Lagan locka allt fler besökare.  Foto: Releax Fishing Sweden

Strax över nollan, byvindar på 14-15 meter per sekund och molnigt större delen av dagen. Kanske inte det mest ideala vädret när fiskesäsongen i Lagan inleds på söndag, den 1 mars. Men snart väntar varmare dagar liksom förväntad "temperaturhöjning" av fisket som står inför en bred internationell lansering.

Tillsammans med fiskeområdena i Nissan och Lagan har Halmstads och Laholms kommun ingått i ett projekt för att lyfta fisket i de båda vattendragen. Och siktet är högt ställt. Lagom till fiskepremiären snurrar en banner på sajten för Europas största sportfisketidning, Blinker.de. Under det gemensamma internationella namnet, Relax Fishing Sweden, ska sportfiskeintresserade européer vända blickarna mot Lagan och Nissan.

- Sportfisket i våra vattendrag har en enorm potential. Det är också en produkt som kan vidareutvecklas på många sätt, säger Ulf Mattsson, verksamhetschef inom kultur- och utvecklingsnämnden.

Skottar fick fart på fisket

Besöket vid den skotska floden River Dee bär syn för sägen. Under tio års tid har sportfisket med binäringar, som exempelvis boende i området, fått ett rejält uppsving. Långsiktighet är också a och o för att lyckas. Att börja med en produkt, som ger ringar på vattnet, skapar också stadga i satsningen

Inför årets sportfiskesäsong lanserar Relax Fishing Sweden ett tredagarskort gemensamt för Lagan och Nissan och som kan köpas på nätet. Att ena dagen fiska i lantlig miljö längs Lagans stränder och nästa mitt i Halmstad ger också sportfiskarna ett mervärde under dagarna i södra Halland.

- Den ekonomiska förening som de fyra intressenterna bildat sitter på en fantastisk möjlighet att successivt göra något riktigt stort av fisket. Samarbetet kring Lagan och Nissan är bara början. Vi ser gärna att fler vattendrag involveras och tror också att besöksnäringen får en rejäl skjuts. Exemplet River Dee ger mersmak, säger Ulf Mattsson.

För ju fler som hänger på desto fler gynnas och nya arbetstillfällen skapas.

Livskraftig laxstam

Förutom utveckling av sportfisket värnar också Relax Fishing Sweden om att skapa en livskraftig laxstam i de aktuella vattendragen. Något som förvaltarna av River Dee varit framgångsrika med.

Att skapa strategi för ett hållbart fiske i Lagan har också getts prioritet i kultur- och utvecklingsnämndens arbete i vår.

Över 3 000 endagskort

Intresset för sportfisket i Lagan har under de senaste åren hållit sig på en förhållandevis konstant nivå, undantaget 2011 då det landades rekordmycket fisk, drygt 3 400 laxar och ett knappt hundratal öringar. I fjol var motsvarande siffror 1 080 och 139. Totalt såldes 840 årskort, 300 tredagarskort och 3 150 endagskort. Med årets internationella lansering av vattendragen förväntas intresset för sportfisket få en rejäl skjuts. Och det är bara början.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 27 februari 2015