JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Flerfamiljshus i Våxtorp

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Första flerfamiljshuset på 30 år

Publicerad 22 januari 2015

Som förste byggherre på drygt 30 år uppför Ebbe Jonasson ett flerfamiljshus i Våxtorp.

På torsdagen skrevs historia i Våxtorp. Mitt i samhället börjades schaktningen för ett nytt flerfamiljshus, det första på över 30 år. Och ortsborna applåderar. Många har länge velat sälja sina hus och flytta till en lägenhet. Nu kan de göra slag i saken, men alla som söker nytt boende får inte rum. De tolv lägenheterna är redan övertecknade.

- Ja, inte blir det något problem att hyra ut lägenheterna, säger byggherren Ebbe Jonasson.

Hans problem har varit att få lån till att finansiera projektet, som landar på cirka 15,5 miljoner kronor. Dessbättre löste det sig när Boverket gav klartecken till en kreditgaranti. Den täcker dock inte hela investeringen. Byggherren får också bidra finansiellt.

Flertalet från orten

Alltsedan det blev klart att Ebbe Jonasson skulle bygga i Våxtorp har intresserade hört av sig och anmält intresse för att flytta in i någon av de 70 kvadratmeter stora lägenheterna, alla i markplan. Av 21 intresserade bor alla, så när som på två-tre personer, på eller runt orten. Flertalet är nyblivna eller lite äldre pensionärer.

- Många har sagt att de vill sälja sina hus för att slippa trädgårdssysslor och allmänt underhåll. Lediga lägenheter har dock inte funnits i Våxtorp, och det är där de vill bo. För han man bott större delen av sitt liv i Våxtorp vill man inte flytta till någon annan plats på ålderns höst, säger Ebbe Jonasson.

Skapar flyttkedjor

Att det äntligen byggs i Våxtorp välkomnas också av kommunchef Nils Danred.

- Nya bostäder i kommunen är grunden för vår utveckling. Det skapar flyttkedjor. Äldre personer lämnar sina hus och yngre kan flytta in. Glädjande är också att byggandet kommit igång utanför Laholm. Utan lokal byggherre hade det inte varit möjligt, säger han.

Kommunchefen nämner också andra lokala byggherrar som vågar och vill satsa på nya bostäder i kommunen.

- Få kommuner av vår storlek har tillgång till detta. Och det gynnar verkligen oss för att nå målet om 25 000 invånare år 2025.

Bygger i Skummeslövsstrand

I början av juli ska de tolv lägenheterna i Våxtorp vara inflyttningsklara. Någon gång efter sommarsemestrarna drar Ebbe Jonasson igång ytterligare ett bygge. I Skummeslövsstrand uppför han 24 lägenheter i två plan. De blir några kvadratmeter större jämfört med bostäderna i Våxtorp.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 22 januari 2015