JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Första spadtaget på Osbeck

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Äntligen klart för ombyggnad

Publicerad 01 juli 2015

Thomas Jönsson, ordförande för Kommunfastigheter i Laholm AB, Margareta Bengtsson ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden samt Stellan Haraldsson, regionchef på Peab, tog gemensamt det första spadtaget till ombyggnaden av Osbecksgymnasiet.

Äntligen, var ordet för dagen när det symboliska spadtaget togs på onsdagen för ombyggnaden av Osbecksgymnasiet i Laholm. Beställare, fastighetsägare och verksamhetsföreträdare, alla tog de ordet i sin mun när de mangrant mötte upp och markerade en ny epok för fastigheten.

Om ett år är merparten klart av det kunskaps- och kompetenscentrum som länge varit på mångas läppar och gör satsningen smått unik.

Med spadtaget står Laholms kommun inför en av sina största investeringar på flera år. För 84,5 miljoner kronor byggs hela fastigheten om och förses med ny entré. Mycket pengar, men kultur- och utvecklingsnämndens ordförande, Margareta Bengtsson (M), är övertygad om att satsningen är en framtidsinriktad investering, som kommer att gynna såväl utbildning som arbetsmarknad och näringsliv i kommunen. Med allt under ett tak - ungdoms- och vuxengymnasiet, kulturskola, sfi-utbildning samt arbetsmarknads- och näringslivsenhet - stärks och utvecklas samarbetet mellan parterna, resonerar hon.

Intresset växer för Osbecksgymnasiet

- Med detta kunskaps- och kompetenscentrum tror jag också att fler av kommunens nior söker till Osbecksgymnasiet. Och jag skulle inte bli förvånad om även ungdomar utanför kommungränsen vill gå här. Den nära kopplingen mellan olika enheter ökar nämligen anställningsbarheten samtidigt som studerande kan få en klarare bild av sitt framtida yrkesval när de söker till högre utbildning, säger Margareta Bengtsson.

Gammal tanke

Tanken på att samla verksamheterna under ett tak är inte ny. Den fanns redan för mer än tio år sedan, påpekar Thomas Jönsson (M), ordförande för fastighetsägaren Kommunfastigheter i Laholm AB. Som ordförande i dåvarande barn- och utbildningsnämnden slogs han för en ombyggnad likt den som nu påbörjats.

- Tyvärr har beslutet att bygga om tagit alltför lång tid. Frågan har böljat fram och tillbaka bland politikerna och försinkat bygget. Nu är vi äntligen där. Snart har vi ett kunskaps- och kompetenscentrum som kommunen så väl behöver, säger han.

Tillsammans med Margareta Bengtsson och entreprenören Stellan Haraldsson, regionchef på Peab, greppade han det tredelade skaftet på spaden och satte bladet i en framkörd grushög. En skoffa grus kastades ut över planen framför ett 40-tal intresserade studenter på sfi-utbildningen. Markören var satt – nu börjar det synliga arbetet.

Överraskningar inget ovanligt

I viss mån har det redan påbörjats. Paviljongerna som ska hysa elever under ombyggnadstiden är redan på plats. Men det är först nu som Peabs byggnadsarbetare kliver innanför dörrarna till Osbecksgymnasiet.

- Ombyggnad är alltid speciell med överraskningar som aldrig kan förutses. Att bygga om samtidigt som det bedrivs verksamhet i lokalerna gör det än knepigare. Då gäller det att regelbundet informera verksamhetsföreträdarna om vårt arbete, och se till att detta utförs med så lite störningsmoment som möjligt, säger Stellan Haraldsson.

Störningsfri undervisning

Ungdomsgymnasiets rektor, Ingela Månsson, är fast förvissad om att undervisningen kan bedrivas som vanligt, något paviljongerna borgar för. Men också det faktum att ombyggnaden sker etappvis. När en del är klar tas denna i anspråk innan byggarna tar itu med nästa.

Som så många andra ser hon fram emot den dag när invigningsbandet klipps.

- Då har vi en byggnad som är mycket mer än en traditionell skola. Alla kan dra nytta av besläktade verksamheter under ett tak, säger hon.

Kan utveckla samarbetet

Arbetssätet tillämpades redan på Lärcentrum när flera av verksamheterna hystes i samma lokal på Lantmannagatan i Laholm.

- Nu kan vi ta nästa steg med ett än mer utvecklat samarbete när även ungdomsgymnasiet involveras. Det gör oss unika, säger Ulf Mattsson verksamhetschef för kultur- och utvecklingsverksamheten.

Mer information

Via länken på denna sida kan du läsa mer om ombyggnaden och dess olika etapper. Här finns också fler bilder från arrangemanget.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 juli 2015