JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Friare ledsagartid

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Unikt beslut om ledsagarservice

Publicerad 15 december 2015

En testgrupp av brukare har under ett år provat helt nya rutiner som visar sig ge en mycket bättre livskvalitet. Personer som beviljats insatsen ledsagarservice inom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ska från årsskiftet få bestämma själva över sitt behov av ledsagartid för att kunna ta del av samhällslivet inom fritid och kultur.

- Man tror inte att det är sant, det här är ett kosläpp! säger Lars-Ingvar Persson som varit med i testgruppen, om vad de nya möjligheterna med friare ledsagartid innebär.

Kommunens sociala verksamhet har deltagit i Sveriges Kommuner och Landstings projekt Förändra radikalt. Och förändra radikalt har man verkligen gjort. Inom kommunal verksamhet arbetar man traditionellt för att ha kontroll och styrning, nu överlåter man makten till brukarna.

Testpilot Anna Larsson, projektledare Kristina Isaksson, testpilot Lars-Ingvar Persson och projektledare Jeanette Ekberg är några av nyckelpersonerna i projektet

- Jag tror att detta bara är början. Vi kommer få se fler delar av verksamheten där invånare och brukare i allt större utsträckning kommer att få ökat inflytande, säger projektledare och avdelningschef Kristina Isaksson.

Projekt som förändrar

I början av projektet Förändra radikalt undersöktes noga vad brukaren hade för behov. Och kritiken mot nuvarande system var tydlig. Systemet ansågs oflexibelt och synpunkter som till exempel ”snäva ramar för vad man får göra”, ”aktiviteter klockas”, ”ansöka om och om igen”, ”känns som förmynderi”, ”går inte att vara spontan" och "lång handläggningstid” lyftes fram.

Under projekttiden visade det sig att kostnaderna inte ökade när brukarna själva fick bestämma. Den marginella ökningen av ledsagartid kompenseras med mindre handläggning och administration.

Nu är projektet avslutat och igår tog Socialnämnden beslut om friare ledsagartid enligt projektets förslag.

- Redan 2008 började vi utveckla verksamheten tillsammans med brukarnas kraft och önskemål som nu lett fram till SKL:s projekt Förändra radikal och Friare ledsagartid, säger socialnämndens ordförande Mikael Kahlin. Och vi har åtta till tio andra utvecklingsprojekt igång.

Idé från Vetenskapens värld

Idén som lett fram till detta smått unika beslut om friare ledsagartid kommer från människans ovilja att gå miste om något man redan har och är genetiskt betingat.

- När vi skulle ha ett exempel att arbeta med i Förändra radikalt kom jag att tänka på Vetenskapens värld, ett program jag sett på TV, där man kommit fram till att apor och människor var genetiskt lika betingade när det handlar om att förlora något man redan har, berättar Kristina. Tänk om brukarna känner sig tvingade att använda de tilldelade timmarna av ledsagarservice man har fått beviljade, för att inte riskera att förlora dem nästa period. Tänk om man hade obegränsat med tid. Då använder man kanske bara det man behöver, varken mer eller mindre, tänkte jag.

Fortsättningen av dessa nya rutiner kommer följas noggrant och utvärderas kontinuerligt.

- Flera andra kommuner är redan intresserade av vårt annorlunda sätt att arbeta med ledsagarservice, fortsätter Kristina. Det ska bli jättespännande att se resultatet för hela gruppen på cirka 50 personer när nyhetens behag har lagt sig och vi har vant oss.

Foto: Pontus Karlsson Text: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 december 2015