JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Genevadselever slänger minst

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Genevadselever slänger minst mat

Publicerad 05 juni 2015

Johndeff Yamaro på Genevadsskolan firade att han och övriga elever på skolan slänger minst mat i hela Laholms kommun.

När försommarvärmen äntligen gav sig till känna frossade Genevadsskolans elever på glasstrutar. Perfekt tajming men orsaken var inte väderbetingad. Eleverna firade att de är bäst i kommunen på att slänga minst mat.
- Bättre att ta två gånger och känna att man orkar äta upp istället för att ta en stor laddning och slänga mat, säger Julia Andersson i klass 3.

En inställning hon delar med kompisarna på skolan där alla gör sitt bästa för att så lite mat som möjligt ska hamna i slasken.

- Vi pratar ofta om hur viktigt det är att tänka på miljön och Jordens resurser. Själv tänker jag på barn i Afrika som inte kan äta sig mätta. Då ska inte jag slänga mat, säger Julia.

Skylten i skolans matsal påminner också eleverna om klimatsmarta menyer med mer potatis än ris på tallrikarna och mindre mängd kött till förmån för grönsaker. En del i kostverksamhetens insats för ett mer hållbart samhälle. Elevernas och kökens bidrag är mindre mängd mat i slasken.

Mätt under tre år

Sedan 2012 mäter kostverksamheten regelbundet hur mycket mat som eleverna och köken i skolorna och förskolorna slänger. Sammantaget blir det en hel del. I liter räknat uppgick mängden för mars i år till 3 340, vilket motsvarade en utgift på närmare 250 000 kronor. Ett av servicenämndens sista beslut var därför att minska mängden med fem procent per år.

Och det går åt rätt håll. Jämfört med mätningen för oktober i fjol har mängden minskat med närmare 700 liter, motsvarande 54 000 kronor.

Generellt sett slänger elever på små skolor mindre mängder. Lena Grönlund, som arbetar i Genevadsskolans kök, förklarar varför.

- Vi har mer tid att prata med eleverna och uppmanar dem att inte ta alltför stora portioner utan istället komma tillbaka för påfyllning. Lugn matmiljö är också viktigt i sammanhanget.

Hennes skola tillsammans med Knäredsskolan och Ahlaskolan placerade sig också i toppskiktet.

Lena Grönlund pratar ofta med elevern om att inte ta alltför stora portioner. 

Stora kök slänger mindre mängder

Med kökens spill är det tvärtom. Stora tillagningskök slänger avsevärt mindre mängder mat jämfört med mottagningskök.

- Mat som blir över i tillagningsköken kan frysas och användas vid andra tillfällen. Den möjligheten finns inte i mottagningsköken, förklarar kostområdeschef Margaretha Kjellson.

Fakta

Så här mycket slängde eleverna under mars 2015

Antal liter: 1 152 

Kostnad: 86 419 kronor

Så här mycket slängde skolornas kök under mars 2015

Antal liter: 1 859

Kostnad: 139 470 kronor

Så här mycket slängde förskolornas kök under mars 2015

Antal liter: 330

Kostnad: 24 750 kronor

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 9 juni 2015