Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Gorm gick hårt åt stranden

Gorm gick hårt åt stranden

Publicerad 04 december 2015
Förstora bilden - Gorm_nr1.jpg

Bakom dynerna bildades sjöar när havet drog sig tillbaka efter stormen Gorm.

Stormen Gorm tog hårt på dynlandskapet i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Många vägar som leder ner till stranden är nu oframkomliga med bil.
- Det kommer att ta sin tid innan de åtgärdats, säger miljöstrateg Margareta Lindgren på planeringskontoret.

Gorm höjde vattennivån i Halmstad med 238 centimeter över medelvattenståndet. Vattnet steg också rejält utmed kusten i Laholms kommun. Hur högt är dock inte känt eftersom mätpunkt saknas.

Men att nivån varit långt över gängse var uppenbart när Margareta Lindgren tillsammans med stadsträdgårdsmästare Charlotte Fajerson inspekterade stranden i början av veckan.
På sina ställen har dynkanten förskjutits fyra-fem meter mot bebyggelsen, och i norra Mellbystrand har branta stup bildats i klitterkanten. Margareta Lindgren uppmanar därför flanörer att ta det försiktigt.

Vattnets härjningar resulterade också i att Birger Pers väg, Mellbyvägen, Kolonivägen och Ejdervägen, som normalt leder ner till stranden, nu endast kan användas av gående.
Situationen i Skummeslövsstrand är likartad. Här är det endast Stora Strandvägen och Vallbergavägen som är framkomliga med bil till stranden.

Via Wingrens väg i södra Skummeslövsstrand tog sig vattenmassorna upp i dynlandskapet. 

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 4 december 2015