JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Gräver för fiber i Våxtorp

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Stort intresse för fiber i Våxtorp

Publicerad 10 september 2015

Kommunrådet Elisabet Babic (M), Akeas platschef Martin Eneback och kommunchef Nils Danred blickar ner i hålet för fiberledning till en av villorna i Våxtorp.

Sedan en dryg vecka grävs det för fiberledningar i Våxtorp. Och intresset bland villaägarna är stort. Cirka 70 procent har tecknat sig för denna framtida kommunikationslösning, som är färdig att tas i bruk på orten före jul.

Tre grävmaskiner, en minigrävare och tio man från entreprenadföretaget Akea är på plats i Våxtorp för att genomföra arbetet, beställt av fiberföretaget IP-Only. Närmare 8 000 meter fiberledningar läggs i samhället. Till en kostnad av 19 900 kronor får villaägarna fiber in i husen.

- Vi levererar allt fixt och färdigt med fem meters kabeldragning i husen. Efter vår installation är det bara att kontakta en tjänsteleverantör för att få tillgång till bland annat IP-telefoni, bredband och tv, säger Bo Malmqvist, t f regionchef för IP-Only syd.

Företaget äger i dag ett nordiskt fiberstamnät och ett snabbt växande antal regionala nät. Att företagets första lokala fibernät i Laholms kommun byggs just i Våxtorp ska ses i detta sammanhang. Genom samhället löper nämligen delar av detta stamnät. Det är också förklaringen till att företaget lite senare i höst börjar gräva för fiber i Veinge och Genevad.

Fiber är framtiden

På torsdagen bjöd entreprenören och fiberföretaget press och kommunledning till officiell start för jobbet. Vid en av villatomterna visades hur en så kallad jordraket arbetade sig under marken från anslutningspunkten vid gatan till huset. Ett smärtfritt ingrepp på tomten, bortsett från ett litet hål närmast grunden.

- Fiber är framtiden. Inom fem år kommer alla som kan ansluta sig ha denna kommunikationslösning. Med fiberutbyggnaden minskar också underhållet av telefonledningarna och därmed möjligheten att få bredbandsuppkoppling via ADSL, säger Laholms kommuns IT-chef Ove Bengtsson.

På samma spår är Bo Malmqvist, och jämför med elutbyggnaden i Sverige under början och av mitten av 1900-talet.

- Många ställde sig frågan vad de skulle med el till i hemmen. Men så introducerades eldrivna apparater och maskiner i hushållen och motståndet försvann. El i hemmen blev en självklarhet. Så lär det också bli med fiber, säger han.

Inte försent

Kostnaden för att ansluta sig stiger emellertid till närmare 35 000 kronor om man inte hoppar på tåget nu. Men så länge arbetet pågår i Våxtorp är det inte försent att bli inkopplad.

- Oftast får vi en grävmaskinseffekt när vi är på plats. Folk ser att fiber dras och då vill de haka på, säger Bo Malmqvist.

Kommunchef Nils Danred förstår att många väntar otåligt på fiber, men poängterar att det oftast tar tid mellan beslut om fiberdragning och handling.

- Det synliga arbetet föregås av en hel del planering och strategiska beslut. Jag förstår att det kan kännas frustrerande, men nu händer det saker – på många håll. Och under de närmaste åren kommer det att dras åtskilligt med fiber, säger han.

Jonas Mattsson är en av tio personer på entreprenadföretaget Akea som jobbar med fiberdragning i Våxtorp.

Viktigt för näringslivet

För kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) är tillgång till fiber a och o för näringslivet. En tillgång som underlättar nyetablering av företag och etablerade att öka sin konkurrenskraft och möjlighet att växa.

- I Laholms kommun finns många enmansföretag, inte minst på landsbygden. Det är också här som många företag dras igång. Med fiber skapas helt andra möjligheter att starta och bedriva sin tänkta verksamhet, säger hon och nämner bloggaren Underbara Clara, som verkar från en liten ort i Västerbotten.

Fler boendealternativ

Med tillgång till fiber ser också Elisabet Babic vidgade möjligheter att välja bostadsort. Boende nära arbetsplatsen blir mindre viktigt när stora delar av jobbet kan skötas hemifrån. Vilket kan vara till gagn för exempelvis Laholms kommun.

Fiber i hemmen gynnar också hushållskassan på sikt. Enligt den lokala tjänsteleverantören Surfia sjunker de fasta kostnaderna för telefoni och bredband med cirka 2 500 kronor per år.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 10 september 2015