JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Inlandet växer i kommunen

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Inlandet växer i kommunen

Publicerad 25 augusti 2015

I centrala Laholm har Gunnohus byggt 32 nya lägenheter, som nu är inflyttningsklara.

Målet 25 000 invånare år 2025 är inom räckhåll. Under det första halvåret ökade nämligen befolkningen i Laholms kommun med 123 personer till totalt 23 904. Fortsätter denna positiva utveckling kommer befolkningsmålet att uppnås tidigare än beräknat.

Sedan flera år ökar kommunens befolkning med inflyttning till framför allt kustregionen och Laholm. Inlandet har däremot stått still eller backat. Halvårssiffrorna från Statistiska centralbyrån ger nu en annan bild. Inlandet har fått lite vind i seglen.

Knäreds församling ökade med 33 personer och Hishult med elva. Än fler nya invånare fick Veinge-Tjärby församling som ökade med 48 personer.

Flyktingströmmar

- Merparten av den ökning vi nu ser beror på flyktingströmmar i världen. Knäred och Veinge har haft lediga bostäder som flyktingar bosatt sig i, vilket förklarar en stor del av ökningen på dessa orter, säger planeringssekreterare Karl-Axel Jansson.

Generationsväxling

För Hishults del är förklaringen delvis en annan. Här har en generationsväxling satts i rullning när barnfamiljer börjat köpa hus på orten. Kommunens satsning på ny skola kan härvidlag vara en bidragande orsak till att hus fått nya ägare och byn getts nytt liv.

Unga familjer dras också till Skummeslövsstrand. Antingen köper de befintliga hus eller bygger nytt, exempelvis på Allarpsområdet. Församlingen ökade med 19 personer.

Liksom tidigare växer Laholms församling, denna gång med 23 personer. Planeringssekreteraren bedömer att ökningen är ganska jämt fördelad mellan Laholm och Mellbystrand. För resten av året tror han dock att Laholm drar ett längre strå när det nya flerfamiljshuset på Trädgårdsgatan fylls med hyresgäster.

Församlingar som backar

Men det fanns även röda siffror bland församlingarna. Hasslöv-Våxtorp minskade med tio personer och Ränneslöv-Ysby med en person. Karl-Axel Jansson räknar dock med att inflyttningen till det nya flerfamiljshuset i Våxtorp med tolv lägenheter förändrar bilden framöver.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 25 augusti 2015