JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Invigning i Vallberga

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Invigning av Vallberga centrum

Publicerad 30 juni 2015

I favoritmaterialet alm har Anders Ölund tillverkat ett lok med vagn som nu står på den gamla banvallen i Vallberga.

Miniloket i trä med förarhytt för leksna och vagn med bord för passagerare har stått ett tag på det gamla stationsområdet i Vallberga. På onsdag, den 1 juli, invigs tågsättet och andra åtgärder som gjorts för att försköna platsen vid det gamla stationsområdet.

Vallberga var en av många tätorter som ingick i kommunens projekt med tätortsåtgärder, vars syfte var att skapa en trevlig miljö för invånare och besökare. Och Vallberga kom tidigt på banan. Redan 2010 hölls möten med byalaget, som föreslog en rad åtgärder för att rusta upp det gamla stationsområdet.

Att platsen varit gammal banvall försinkade emellertid arbetet. Ny detaljplan krävdes för området och marken undersöktes varvid rester av arsenik upptäcktes. För att inte alltför stor del av tätortspengarna – runt en miljon kronor – skulle läggas på sanering, plockades ett område bort från den ursprungliga planen.

Problematiken med marken ledde till att arbetet med försköningen kom igång först i fjol. Sedan dess har björkar och buskar planterats, parkeringsplatsen vid korsningen begränsats och getts plats för en mjölkpall i trä med skylten "Välkommen till Vallberga". Denna, liksom tågsättet på den gamla banvallen, är utförd av Anders Ölund, som släppt loss sin kreativitet i favoritmaterialet alm.

Invigning

På onsdag, den 1 juli, bjuder Laholms kommun och Vallberga byaförening på invigningsfest. Festen börjar klockan 17.00 med tal av kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) och chefen för kommunens planeringskontor, Erland Björkman. Kommunen och byaföreningen bjuder på fika. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 30 juni 2015