JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Klättrar på miljöranking

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Laholm klättrar på miljöranking

Publicerad 25 juni 2015

Senast 2016 ska Laholms kommun tillhöra landets 50 bästa miljökommuner och nu är målet i sikte. Efter tidningen Miljöaktuellts senaste ranking skiljer det endast 11 platser.
- Vi närmar oss och jag är övertygad om att vi nästa år passerar målsnöret, säger miljöchef Torsten Kindt.

Sedan sju år tillbaka rankar tidningen landets kommuner ur ett miljöperspektiv. I början låg Laholms kommun bra till och tillhörde de 50 bästa, men sedan halkade kommunen efter. Att kurvan vänt under de två senaste åren tillskriver Torsten Kindt främst kommunens systematiska miljöarbete. För oavsett fråga ska det finnas ett miljötänk med i bilden. Och det, menar han, ger resultat i det långa loppet.

Kommunpolitikerna är också tydliga med att kommunen ska vara att räkna med i miljösammanhang. Bågen spändes rejält när kommunfullmäktige för ett par år sedan klubbade miljömålet om att tillhöra landets 50 bästa kommuner.

Klättrar tre placeringar

I 2015 års ranking landade Laholm på 61 plats, tre placeringar bättre jämfört med 2014. Klättringen hänför miljöchefen – förutom det systematiska miljöarbetet – också till det faktum att Laholms kommun är först i länet med att ha tagit fram en klimatanpassningsplan och en utredning kring användandet av kustnära grönområden.

Men bra kan bli bättre. Användning av exempelvis fler videokonferenser för att undvika resor, än mer fokus på miljöfrågor i samband med upphandling av varor och tjänster, all exploatering av mark genomsyras av ett hållbart synsätt, beslut om ny avfallsplan med sortering av matavfall, satsning på samordning av transporter och början till ett ledningssystem för allt miljöarbete.

- När dessa faktorer realiserats och getts rejält genomslag då kommer vi att klättra, säger en övertygad Torsten Kindt.

Höstens arbete med att ta fram vatten- och avloppsplan för hela kommunen tillmäter han också stor betydelse för miljöarbetet.

Falkenberg bäst i Halland

Bland de halländska kommunerna ligger Laholm på tredje plats. Falkenberg toppar följt av Halmstad. Falkenberg har länge och målmedvetet jobbat med miljöfrågor och lanserat sig som en miljövänlig kommun.

Torsten Kindt är också övertygad om att satsning på hållbarhetsfrågor kommer att spela en allt större roll i valet av bostadsort. Och Laholm vill växa.

- Ska vi lyckas med detta är det viktigt att miljöfrågorna ges hög prioritet, säger miljöchefen.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 26 juni 2015