JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Knäredselever skapade bokträd

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Knäredselever skrev egna böcker

Publicerad 24 april 2015

I sina berättelser placerade fyrorna på Knäredsskolan kända litterära gestalter till nya miljöer. Resultatet, i form av små böcker, hänger nu i ett träd på Knäreds bibliotek. 

Pippi som statsminister, vinnare av Melodifestivalen och Idol. Bamse i en mataffär och Kalle Anka tillsammans Kajsa Anka jagandes Björnligans bovar. Kända litterära figurer som mellanstadieelever på Knäredsskolan har placerat i nya miljöer och skrivit små berättelser om. I ett träd på Knäredsbiblioteket hänger nu deras "böcker" och yngre elevers dikter om våren.

I veckan som gick firades Världsbokdagen, instiftad av Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Några veckor före den aktuella dagen inledde bibliotekarie Boel Rosengren och läraren Anette Idoffsson ett nära samarbete om böcker och läsande. Alla utom sexorna – är just nu upptagna med nationella prov – uppmanades att skriva, de yngre eleverna dikter och de lite äldre berättelser.

Litterära gestalter

I Annettes fyra utgick eleverna från kända litterära gestalter, som Pippi, Kalle Anka och Bamse. Med bibehållna egenskaper och egenarter placerades figurerna i nya miljöer. Två och två eller i små grupper spånande eleverna tillsammans fram berättelser om sina kända gestalter innan de började skriva.

Pippi togs ut till Melodifestivalen, och vann givetvis. I programmet Idol blev hon också etta. Några andra elever gjorde henne till statsminister. Med "Sockerpartiet" skördade Pippi enorma framgångar och blev landets oomstridda ledare.

- Det har varit jätteroligt att fundera och jobba fram en gemensam historia kring en känd figur, säger Daniel Johansson.

Kalle Anka är hans stora favorit. Det blev också Kalle som gavs huvudrollen när han och "författarkollegerna" Eric Fredung och Simon Björk skrev sitt bidrag till bokträdet i biblioteket. En spännande historia med Kalle och Kajsa Anka som framgångsrikt snärjer Björnligans bovar.

Publik visning inspirerar

Att skriva och berätta är en viktig del i skolarbetet. Kan resultatet göras publikt, och visas för föräldrar och anhöriga, tror Anette Idoffsson att det kan inspirera än mer.

Under en dryg vecka hänger berättelserna på spirande björkgrenar. Och vem vet, kanske finns här frön till framtida författarskap.

Pennor för nya berättelser var belöningen när arbetet slutförts. Med pennor och böcker kan också mycket förändras. Knappast kan det sägas bättre än med fredspristagarens Malala Yousafzais ord:

"Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest kraftfulla vapen."

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 24 april 2015