JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Konsert för Knäredsbro

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Spelar gratis för Knäredsbro

Publicerad 11 augusti 2015

Roland Davidsson i Knäreds samhällsförening hoppas att många kommer till lördagskvällens konsert intill kvarnen i Knäred. Hela entrén går till broprojektet vid Krokån.

 

Knäreds samhällsförening nappade bums på erbjudandet från musiker med Knäredsanknytning om att spela gratis till förmån för broprojektet vid Krokån i Knäred. På lördag kväll står lokala band på scenen intill den vackert restaurerade kvarnen.

Broprojektet är en dryg post. I våras beviljade länsstyrelsen, genom så kallade Lona-pengar, närmare 700 000 kronor i bidrag. En rejäl grundplåt, men det räcker inte. Projektet, med hängbro över den gamla kvarndammen, anläggning av parkeringsplats, toalettbyggnad och funktionsanpassad träspång fram till fallet, är kostnadsberäknat till cirka 2,3 miljoner kronor. Mellanskillnaden, 1,6 miljoner kronor, ska Laholms kommun och samhällsföreningen svara för. Föreningens insats handlar såväl om ideellt arbete som insamlingar av olika slag.

Omnämnda vid bro

Företag som lägger en rejäl slant till projektet får exempelvis en skylt med sitt namn intill bron. Ortsbor eller andra som skänker 500 kronor eller mer blir också omnämnda med plakett vid bron.

- Hittills har vi fått in 35 000 kronor i bidrag från privatpersoner. Målet är 100 000 kronor, vilket jag är övertygad om att vi ska nå, säger Roland Davidsson i Knäreds samhällsförening.

Flera lokala band

Erbjudandet från musikerna kunde knappast ha kommit lämpligare. Föreningen letade efter lämplig tidpunkt och fastnade för lördagen den 15 augusti med start klockan 18. På scenen står bland annat Tomas Möller och dottern Tove, Still standing och flera andra lokala musiker. Entréavgiften på 100 kronor går oavkortat till broprojektet.

- Det är glädjande att många vill vara med och hjälpa till för att ro projektet i hamn. Lördagens konsert sponsras dessutom av näringsidkare i och utanför Knäred och Laholms kommun, säger Roland Davidsson.

Invigning våren 2016

När beskedet om Lona-pengar kom i våras räknade byggherren, Laholms kommun, med att fundamenten för hängbron skulle iordningställas under sommaren och att bron skulle vara på plats under hösten. Nu är invigningen senarelagd med sikte på våren 2016.

- Projekt som detta ska inte forceras fram. Med alla pusselbitar på plats från början kan vi nå en lösning som blir riktig bra. Och det är jag angelägen om att få till stånd med tanke på att platsen är gudomligt vacker, och har förutsättningar att bli en verklig attraktion. Liknande platser får man åka minst 100 mil norrut för att finna, säger Per Mårtensson enhetschef på Laholms kommuns planeringskontor.

Träspång istället för grus

Inledningsvis räknade kommunen med att kostnaden skulle landa på cirka 1,7 miljoner kronor. Då var tanken att det funktionsanpassade gångstråket från parkeringen till bron och sträckan mellan bron och fallet skulle beläggas med grus. Därvidlag har Per Mårtensson tänkt om och vill istället ha en spång av trä.

- Förvisso blir det dyrare initialt med spång av ek eller lärk, men knappast i det långa loppet. Grusat gångstråk kräver mer underhåll och när tjälen går kan det vara svårt att ta sig fram med rullstol eller barnvagn. Träspång är därför att föredra, säger han.

Intill hängbron har han också ritat en funktionsanpassad plattform för sportfiskare, angelägen om att alla ska ha möjlighet att fiska i ett vatten med ursprungsstam av vild bäcköring.

- Det finns så många värden i denna plats som vi kan ta tillvara och marknadsföra. Och den dag när gångstråket på åns norra sida förlängts fram till den gamla vägbron över Krokån, har vi Sveriges längsta funktionsanpassade stråk.

Projekt med dignitet

Under hösten begär kommunen in anbud på hängbron. Då kommer även Per Mårtensson att äska kommunala pengar för att driva igenom projektet, som han är övertygad om ger eko långt utanför kommun-, läns-, och riksgräns.

Betydelsen för Knäred och kommunen ska också samhällsföreningen lyfta genom en planerad träff med politiker senare i år.

- Vi vill presentera vår vision för orten och göra klart att vi verkligen vill något med Knäred, säger Roland Davidsson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 11 augusti 2015