JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Laholmstjejer på Nobelfest

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Laholmstjejer serverar på Nobelfesten

Publicerad 08 december 2015

På torsdag serverar Lovisa Pålsson, Ebba Hultberg, Linn Persson och Amelie Arneson 1 200 gäster på Nobelfesten i Stockholm.

Få får chansen. Fyra elever på hotell- och turismprogrammet på Osbecksgymnasiet i Laholm fick den. På torsdag serverar de 1 200 gäster på Nobelfesten i Stockholms stadshus.  

- Helt fantastiskt. Mer exklusiv fest än denna finns inte. Och där få vi servera. Det blir verkligen en upplevelse som vi aldrig kommer att glömma, säger de.

Att de är en smula nervösa sticker de inte under stol med. Värsta scenariot förefaller vara glasstårta på uppläggningsfaten kombinerat med felsteg i den långa trappan mellan Gyllene salen och Blå hallen.

- Samtidigt som jag tänkt tanken vet jag att jag kan hålla nerverna i styr och gå stadigt på benen, säger Amelie Arneson.

Trampat klassisk trappa

Trappan har hon och de tre kurskamraterna, Lovisa Pålsson, Ebba Hultberg och Linn Persson, trampat flera gånger. Även serverat sällskap på hundratals personer i Blå hallen. Så några gröngölingar är de verkligen inte. Och ytterst få ungdomar passerade nålsögat för att servera på denna festernas fest.

I början av året undersökte deras lärare, Monika Hamilton, om möjligheten att anmäla elever från hotell- och turismprogrammet till att servera på Nobelfesten. Vid två tillfällen i maj ”provserverade” fyra elever från klassen på banketter i Blå Hallen för anställda som jobbat 25 år i Stockholms stad. Med fullgott resultat, men ändå inte tillräckligt för Nobelfesten. Ny servering väntade under hösten i Stadshuset, disputationsbankett för 700 gäster från Karolinska institutet. Hovmästaren var mer än nöjd, och nu var det skarpt läge. Tjejerna från Laholm ”slogs” med 16 andra om totalt tio platser.

Alla kom med

Veckan efter serveringen kom beskedet, ni är antagna.

- Ett nästan osannolikt besked, inte minst med tanke på att vi alla kom med, säger Linn Persson.

De beskriver sig som drivna inom yrket och angelägna om att ge god service. Klädseln tänkte de också till om. Enhetlig klädsel - samma kjolar och skor - vid varje serveringstillfälle. En ”ingrediens” som de också tror att uttagningsansvariga för Nobelfesten fäste avseende vid.

Första eleverna på Nobelfesten

Stor var också uttagningen för Monika Hamilton, som för första gången har elever från sitt program på Nobelfesten.

- Det är verkligen roligt. Nobelfesten är, vill jag påstå, den mest avancerade serveringen som finns i Sverige. Det är trångt mellan gästerna och maten serveras från tunga, varma uppläggningsfat. Större utmaning än så finns inte för serveringspersonal, säger hon.

Följer fest via tv

Samma dag som Nobelfesten äger rum, den 10 december, åker hon på förmiddagen till Stockholm tillsammans med sina fyra elever. Klockan 13 ska de vara ombytta till gällande serveringsklädsel.

Festen får Monika följa från tv. Senare på kvällen sammanstrålar hon med sina elever på ett vandrarhem. Tjejerna lär ha en hel del att berätta.

Monika Hamilton (i mitten) är mäkta stolt över att ha fyra elever från hotell- och tursimprogrammet som servitriser på Nobelfesten. Lovisa Pålsson, Ebba Hultberg, Linn Persson och Amelie Arneson har alltsedan i våras haft siktet inställt på att få severa på festernas fest. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 8 december 2015