JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Migrationsverket öppnar boende

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Migrationsverket öppnar boende

Publicerad 24 september 2015

Med kort varsel har Migrationsverket tecknat avtal om ankomstboende för ett 100-tal flyktingar för boende på Björkliden i Knäred. Redan under natten till torsdagen anlände ett 50-tal och lika många väntas komma senare i dag.

I rådande läge med tusentals flyktingar som sökt och söker sig till Sverige – den senaste siffran är 7 147 på sju dagar - handlar det nu om att fortast möjligt ge flyktingarna tak över huvudet. Därav den snabba etableringen i Knäred, som Laholms kommun fick kännedom om sent på onsdagseftermiddagen.

I Knäred etableras ett ankomstboende, i första hand tecknat på en och en halv månad. Avtal om detta har slutits mellan Migrationsverket och Jokarjo AB, ett företag som ägs av Bert Karlsson.

Tidigare har alla asylsökande registrerats i Malmö, Göteborg eller Stockholm, men eftersom trycket nu är så hårt på dessa orter sker ankomstregistrering också på ankomstboenden. Här registreras asylansökan, viket innebär att man får lämna fingeravtryck, blir fotograferad samt kortfattat redogöra för sina asylskäl.

Olika regelverk

Ankomstboende är det första stoppet för många asylsökande. Här bor de under tiden som deras asylansökningar registreras, vilket tar några dagar i väntan på en anvisningskommun.

Regelverket för ankomstboende och asylboende skiljer sig åt. Ordnas asylboende är kommunen skyldig att tillhandahålla allmän förskola för barn i åldern 3-5 år och skolgång.

För ankomstboendet i Knäred är således Laholms kommun inte skyldig att erbjuda dessa verksamheter. Men, understryker kommunchef, Nils Danred, "vi ska på bästa sätt bidra till ett bra mottagande."

Möte med samhällsföreningen

Under dagen har Knäreds samhällsförening informerats om ankomstboendet. I kväll har föreningen ett sedan tidigare aviserat möte för allmänheten. Till detta kommer även företrädare för kommunen för att informera om nuläget. På plats finns även föreningen Laholm utan gränser (LUG).

- På många platser runt om i Sverige hjälper det civila samhället till för att ge flyktingarna hjälp och stöd. I Knäred har samhällsföreningen sedan tidigare gjort många goda insatser för de flyktingar som redan finns på orten. Nu hoppas vi att än fler föreningar ger sitt stöd, säger Pia Svensson, avdelningschef på kultur- och utvecklingsverksamheten.

Migrationsverket ansvarar för boendet

Ansvaret för boendet på Björkliden är dock inte kommunens. Detta ansvar är Migrationsverkets.

Via länken på denna sida till Migrationsverket kan du läsa mer om flyktingmottagandet i Sverige.

Här finns också en länk till hur du som bor i kommunen kan hjälpa till.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 24 september 2015