JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Nät motar kajor

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Nät håller kajor borta från skorstenar

Publicerad 25 mars 2015

Med rejält nät över skorstenar och ventilationstrummor kan inte kajorna bygga bon i kanalerna. Foto: Anders Wirdheim

Kajor som skränar och skitar ner har länge varit ett problem i Laholm. Med rejäla nät över skorstenar och ventilationstrummor begränsas deras möjligheter till fasta boplatser och därmed minskar olägenheterna.

Budskapet sprids nu i en liten broschyr som miljökontoret i Laholms kommun tryckt upp och distribuerar till fastighetsägarna i Laholms innerstad. Via sotarna delas den också ut till andra berörda fastighetsägare.

Jakt - ingen bra metod

- Kajor och råkor har länge varit ett problem i Laholm. Från tid till annan kommer frågan om jakt upp på dagordningen. Men det är ingen särskilt framgångsrik metod, och när det gäller råkor har högsta instans sagt nej till jakt på fågeln, säger miljöchef T orsten Kindt.

Under senare år har stans fastighetsägare och kajorna blivit allt mindre kompatibla i takt med att fåglarna blivit allt fler, till följd av de milda vintrarna. Fåglarna dras också till staden för att temperaturen är något högre än på landsbygden.

För många fastighetsägare och boende har emellertid ökningen blivit ett problem, så stort att det för något år sedan krävdes åtgärder i ett medborgarförslag. Laholms kommun har därför tagit fram en broschyr med förslag till hur man kan begränsa kajornas närvaro och möjligheter att bygga bon i stan. Kraftiga nät över skorstenar och ventilationstrummor är ett effektivt sätt. Att kajsäkra kanaler kan man också få rotavdrag till.

Inget vänsterprassel

Broschyren har sammanställts av ornitolog Anders Wirdheim. Förutom beskrivning av hur kajorna kan motas bort från fastigheterna ger han också inblick i fågelns beteende. Vänsterprassel står exemeplvis inte högt i kurs. Kajorna föredrar varaktiga parförhållanden livet ut.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 25 mars 2015