JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Nattklubbsbilder i Stadshusgalleriet

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Sista kvällen på Hootchy Kootchy

Publicerad 11 december 2015

Kamilla Kraczkowskis fotoutställning "Eclectic reds" om den neoburleska nattklubben Hootchy Kootchy i Stockholm ställs ut i Stadshusgalleriet i Laholm på lördag den 12 december klockan 10-13.

Bilder från sista kvällen på Hootchy Kootchy, en neoburlesk nattklubb på Södra teatern i Stockholm, pryder väggarna på Stadshusgalleriet i Laholm på lördag den 12 december klockan 10-13. Frilansfotografen Kamilla Kraczkowski fångade de färgsprakande scenartisterna mot en röd bakgrund på bilder som verkligen får besökaren att haja till. Bli nyfiken, stanna upp och närmare betrakta varje bild för sig.

Som pressfotograf på olika tidningar var det featurejobben, porträtt och reportage, som intresserade henne mest. Här träffade hon människor och fick tillfälle att fånga personligheten. Ett intresse hon vidareutvecklat som frilansfotograf. Och inte minst nyfikenheten för det udda.

Symbios mellan publik och scen

Det drog henne till den neoburleska nattklubben Hootchy Kootchy som öppnades 2006, när queerfeminismen gjorde sitt intåg i Sverige.

- Uppklädda efter kvällens tema, i åldrarna 20-80 år och oavsett social bakgrund, utseende eller sexualitet, bildade publiken en sällan skådad symbios. Gränsen mellan publik och scen var varken självklar eller tydlig, berättar Kamilla.

Första gången hon besökte klubben blev hon "fullständigt betagen av eskapismen och dekadensen i denna Alice i underlandet-liknande värld." I sitt första projekt, Eclectic, riktade hon kameran mot publiken. På sista kvällen med nattklubben fokuserade hon på artisterna, och det blev utställningen Eclectic Reds, som nu är aktuell i Laholm.

Guldålder på tidigt 1900-tal

Neoburlesken, eller nyburlesken, har sitt ursprung i den traditionella burlesken, vars guldålder var det tidiga 1900-talet. Redan då var det ett sätt för kvinnliga artister att försöka luckra upp könsnormer i samhället.
Gemensamt för burleskartister, då som nu, är en vägran att inrätta sig i traditionella kvinnoroller och istället ifrågasätta patriarkala genusuppfattningar. Burleskens viktigaste ingrediens är underhållning, fast med en satirisk och politisk humor, lånad från mellankrigstidens kabaréer och svartklubbar i Berlin och Paris där man ofta drev med stereotyper.

Besläktad med dragshow

Neoburlesken vill tänja och överskrida den klassiska synen på könsroller och skönhet. Idag domineras den inte längre av kvinnor utan av alla möjliga genus. Den är nära besläktad med dragscenen men välkomnar alla kroppar, gamla som unga, runda som smala. Det handlar om nya sätt att hitta uttryck för begär och femininitet, det handlar om att trivas med sin kropp och kunna klä upp sig i kjol och läppstift, oavsett vilket kön man tillskriver sig. När burleskartisten står på scen, är det som ett subjekt snarare än ett objekt.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 11 december 2015