JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Ny bro byggs i Knäred

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Länsstyrelsen gav pengar till Knäredsbro

Publicerad 26 mars 2015

Tina Norén Örqvist och Margareta Lindgren har länge kämpat för en ny gångbro över Krokån i Knäred. Om allt klaffar sammanbinds åkanterna en en 40 meter lång hängbro redan i höst. 

- Trägen vinner, säger Tina Norén Örqvist, ordförande i Knäreds samhällsförening, och spricker upp i ett brett leende. Med beskedet att länsstyrelsen beviljat 684 000 kronor till en ny gångbro över Krokån ser hon närmast oanade möjligheter att marknadsföra den natursköna platsen strax norr om Knäreds samhälle. Satsningen ser hon också som ett ”lyft för hela samhället”.

Om allt går som på räls kan den 40 meter långa hängbron vara på plats redan i höst. Och Knäredsborna är beredda att omgående kavla upp ärmarna för att ta uti med bygget.

- Med denna grundplåt ska vi se till att fixa resten, säger Roland Davidsson, en av dem som kämpat för en ny bro över den gamla mölledammen.

Ett år efter rivningsbeslut

Beslutet från länsstyrelsen kom nästan på dagen ett år efter att den gamla bron rivits. Att den skulle ersättas rådde ingen tvekan om. Ortsbor och föreningar tog snabbt tag i saken när länsstyrelsen på hösten 2013 dömde ut bron. Frågan var hur de skulle få fram pengar. Hos allmänna arvsfonden gick man bet. Med ansökan om Lona-pengar – statens satsning på lokala naturvårdsprojekt – gavs nytt hopp. Samtidigt vidgades projektet. En funktionsanpassad naturslinga fram till kvarnfallet på åns norra sida lades till, liksom bänkar, grillplats och naturinformation intill fallet. Och vid brofästets södra sida skissades på ny parkeringsplats med infart från Krokåvägen. Åtgärder som ovillkorligen ledde till högre kostnader. Hela satsningen, inklusive hängbron för cirka 850 000 kronor, landade därmed på 1,7 miljoner kronor.

Pengar från kommunen

Företrädare för Laholms kommun, föreningar i Knäred och Handikapprådet presenterade förslaget till ny hängbro med funktionsanpassad naturslinga på ömse sidor brofästet.

På torsdagens presskonferens i Kvarnen i Knäred lovade Erland Björkman, enhetschef för Laholms kommuns planeringskontor, att kommunen ska skjuta till pengar och tar rollen som byggherre. Företrädare för samhällsföreningen, Knäreds hembygdsförening och forskarring och Friluftsfrämjandet i Knäred bedyrande också att de ska hjälpa till att ro projektet i hamn med egeninsatser och pengainsamling. Alla som skänker mer än 500 kronor får en skylt med sitt namn på bron.

På presskonferensen deltog även Kane Bengtsson från Handikapprådet i Laholms kommun. Han välkomnade satsningen på att göra området tillgängligt för alla.

- Det är en fantastisk plats med storslagen natur som alla nu kan få del av, säger han.

Satsning på inlandet

Margareta Lindgren, miljöstrateg på Laholms kommun, har varit en viktig kugge i arbetet med att ro hem Lona-pengarna. För henne är projektet mer än enbart en satsning på platsen.

- Inlandet har så mycket att ge. Det ska vi värna och prata om, inte minst för danskar och tyskar som föredrar skog framför hav och sand. På sikt hoppas jag också att Krokån blir ett fiskevårdsområde, vilket ger området än större attraktionsvärde, säger hon.

Roland Davidsson och Erland Björkman besiktigar platsen för den nya hängbron över Krokån.

Guldsits

Att Knäred nu sitter på lite av en guldsits, är inte Tina Norén Örqvist sen att påpeka. Och idéer saknas sannerligen inte på hur den kan förädlas. Med upplysningsskyltar och ljudinspelningar om platsens historia ska besökarna få ut än mer av besöket vid kvarnfallet, som sommartid lockar tusentals besökare

Kanske kommer även en tusenhövdad publik till invigningen av bron. Tina antyder i vart fall att dagen ska bli riktigt storslagen.

- Tänk dig Öresundsbrons invigning. Någonting ditåt blir det även i Knäred, säger hon med glimten i ögat.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 26 mars 2015