JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Pjäs om nazitiden

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Kulturskolan sätter upp pjäs om nazitiden

Publicerad 15 april 2015

I "Minns mig" skildras nazisternas successiva förföljelse av judarna. Några år in på 1930-talet förbjöds de att ha radioapparater i hemmen.

Den 7 maj 1945 kapitulerade Nazityskland. Krig och systematisk förföljelse hade berövat miljontals människor livet. En historia vi aldrig får glömma. Kulturskolans teaterelever i Laholm är också angelägna om att föra den vidare. Det gör man med uppsättningen "Minns mig".

Onsdagens premiär på Laholms teater gavs för samtliga högstadielever på Våxtorpsskolan samt för niorna på Lagaholmsskolan i Laholm och Veingeskolan. Starkt berörda lämnade Våxtorpseleverna salongen.

"Fruktansvärt, hemskt, tänk att detta kunde hända så nära inpå oss. Och varför reagerade inte omvärlden när nazisterna började förfölja judar och oliktänkande", resonerade några elever. Samtidigt fick de förklaring till nazisternas stora framgångar i mellankrigstidens demokratiska val.

- Utvecklingen under denna tid visste jag inget om. Med föreställningen fick jag bra insikt om nazismens framväxt, säger Sanna Johnsson Bjärke.

Flera stora föreställningar

Under årens lopp har Kulturskolans teaterelever satt upp flera stora föreställningar. Arbetet med "Minns mig" började redan sommaren 2014. Tillsammans med teatereleverna började Monica Schramm, ansvarig för teaterverksamheten på Kulturskolan, planera för en uppsättning med anledning av 70-årsdagen av andra världskrigets slut i Europa. Under sommaren plöjde hon massvis med böcker om nazitiden varvat med personlig upplevelse från en tysk som växte upp under denna tid. Detaljerade skildringar av nazisternas förföljelse hämtade hon ur Rudolf Höss dagböcker, kommendant för förintelselägret Auschwitz.

Under hösten och vintern har materialet kokats ner till en dryg timmas föreställning med avstamp från fredsslutet 1918. Deklarationen "aldrig mera krig" solkades snabbt av nazisternas stöveltramp.

- Ska man förstå deras framväxt måste man belysa tyskarnas situation under mellankrigstiden, säger Monica Scramm.

Grogrund för nazismen

På väg till koncentrationslägret Auschwitz. I bakgrunden syns historiska bilder på judar som föses in i järnvägsvagnar för transport till lägret. 

Hyperinflation, krigsskadestånd, enorm arbetslöshet och småsmulor till flertalet att försörja sig på gestaltas på scenen. En välplöjd grogrund för nazisternas raffinerade planer på att utnyttja folkets missnöje och umbäranden med judarna som roten till allt ont. En bit in i uppsättningen förläggs handlingen till Auschwitz. Scener förstärks med historiska bilder på fondens vita duk. Suggestivt och träffsäkert för att ge dokumentär touche.

Många av uppsättningens aktörer har långa monologer. För att inte komma av sig finns sufflös på scenen. Men påfallande få tappade repliker under premiären. Strongt med tanke på de bitvis krävande rollerna. Elever från Kulturskolan gjorde också sitt bästa för att få ljus och ljud att harmoniera med scenerna.

Offentliga föreställningar

Efter onsdagens premiär för högstadieeleverna ges tre offentliga föreställningar, den 29 april samt den 6:e och 8:e maj på Laholms teater. Tillfällen för alla att erinras om en fasansfull historiskt nära tid.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 april 2015