JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Populärt ungdomsläger

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Hjörneredslägret lockar många ungdomar

Publicerad 30 juni 2015

Viljan och förmågan att styra åt rätt håll koordinerade inte alltid när ungdomarna gjorde upp i kanotstafetten.

Från tältet vid den gemensamma matplatsen ljuder en signal över lägerområdet. Signalen kallar till samling. Några kommer till platsen från förmiddagsdoppet, andra har paddlat en stund. Det är andra dagen på Laholms kommuns populära Hjörneredsläger.

I snart 30 år har elever från årskurserna 4-6 erbjudits fyra dagars lägervistelse i Hjörnred. Från en trevande start till ett läger många pratar om, och några återvänder till. Ungefär så kan dess historia tecknas.

För ett par år sedan var intresset så stort att kölista upprättade där femmor och sexor fick första tjing. Nelly Jansson och Lilly Bjurstedt från Skottorpsskolan tillhör de lyckliga som nu gör sitt andra läger. Som sexor kom de genast ifråga när anmälan öppnades för årets läger.

Härlig gemenskap

- Gemenskapen, lekarna, sammanhållningen. Ja, allt som hör ett lägerliv till lockade, säger tjejerna. Det är också skoj att laga mat tillsammans, även om det inte alltid blir så bra som hemma. Men det är också en del av tjusningen.

Under tre veckor, med start första veckan efter skolavslutningen, drivs Hjörneredslägret. Ett 40-tal ungdomar avlöser varandra på den natursköna platsen vid Lagans sjösystem. Fem fritidsledare och sex sommarjobbare ser till att fungerar under dagarna. Nattetid har de hjälp av ungdomsbrandkåren, som "vakar" över området och avvisar eventuella objudna gäster.

Ebba Marshall och Anna Lundin har en hel del att göra med den gemensamma disken.

Kanotstafett

Efter signalen om samling instrueras ungdomarna om dagens första gemensamma lek – kanotstafett. Indelade i fyra lag paddlar de till och från Fårön – med bland framgång. Okoordinerat paddlande ger farkosterna annan färdriktning än den tilltänkta. Manövrar som konkurrenterna på stranden skrattar glatt åt.

Noel Herder-Blixt tillhör det lila laget. Förväntansfullt väntar han på sin tur i stafetten.

- Paddling är jättekul, den bästa aktiviteten under hela veckan. Med min familj har jag också paddalt en hel del på sjöar i Hishult, säger han.

Vanan syns tydligt när han sätter sig på plats, greppar paddeln och drar iväg med kompisen. Det blir också lila laget som tar hem kampen.

Stort stekbord

Fritidsledarna Emma Vinterstjärna och Martina Marku wokade tisdagens kyckling och grönsaker. 

Under tiden har fritidsledarna Emma Vinterstjärna och Martina Marku iordningställt stekbordet för dagens huvudrätt, wokad kyckling med grönsaker. Tillbaks från kanotstafetten samlas ungdomarna i fyra matlag för gemensam kokning av nudlar på stormkök. En friluftspryl som många saknar vana av och har svårt att få fyr på.

På torsdag avslutas årets Hjörneredsläger. Då har drygt 120 ungdomar levt lägerliv, för flertalet en helt ny upplevelse. En och annan sur min hade knappast förvånat med tanke på vädret under de två första veckorna, men icke. Lägerlivet har skapat härlig gemenskap med rofyllda kvällar runt lägerelden.

- För många leder också vistelsen till stärkt självförtroende och förmåga att lösa uppgifter under lite mer spartanska former, säger fritidsledaren Emma Vinterstjärna.

Att laga mat på stormkök var en ny upplevelse för många. Därför tog det också sin tid innan de fick fyr på brännaren. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 30 juni 2015