JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Pristagare i fullmäktige / Ljuspunkten - personalpristagare

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Ljuspunkten - personalpristagare

Publicerad 15 december 2015

Överraskade och glada vinnare direkt efter beskedet att man vunnit 10 000 kr från vänster: Inger Ivarsson, enhetschef Leif Moberg, Elisabet Gustafsson, Carina Hagström, Eva Bengtsson och Tina Dahl.

I förra veckan kallades Ljuspunktens personal till Lögnäs gård av kommunens personalutskott. Man skulle redogöra för sin verksamhet var det meningen, men istället blev det kaffe och minibaguette och besked att de vunnit årets personalstipendium på
10 000 kronor!

På diplomet, som snart ska pryda väggen hos Ljuspunkten, står följande motivering: "Stipendiaten har med engagemang, kompetens och sin förmåga att omsätta idéer i praktisk handling utvecklat verksamheten och det hälsofrämjande arbetet inom Laholms kommun."

Dagverksamhet Ljuspunkten

Från och med 2013 delar Laholms kommun varje år ut 10 000 kronor till enskild medarbetare eller ett arbetslag som gör det där lilla extra. I år gick det till ett team som verkligen brinner för att göra tillvaron ljusare för personer med demens och minnesproblematik, och deras anhöriga.

Dagverksamheten Ljuspunkten finns i Knäred och tar emot drabbade personer från hela kommunen. Man utgår från de personliga behoven och då handlar det ofta om minnesträning, social samvaro och fysiska aktiviteter. För 60 kr per dag får man frukost, lunch och eftermiddagsfika med kakor som man ibland varit med om att baka själv.

- Det bästa med jobbet är när man får se våra gäster trivas och njuta av samvaron där de själva har fått bestämma över sin medverkan, svarade gruppen gemensamt när de fick frågan.

Bo kvar hemma

Demensvården i Sverige kostar 50 miljarder varje år. Ljuspunktens insatser och engagemang bidrar i stor utsträckning till att drabbade kan fungera i sin vardag och hemmiljö så länge som möjligt. Vilket är bra både för den drabbade och skattebetalarna. Ljuspunkten har bara funnits i två år, men redan kommit långt i utvecklingen av sin verksamhet och med att skapa viktiga kontakter.

- Det är jättevärdefullt att vi kan träffa personer med begynnande demens och minnesproblem redan i deras hem och ofta ihop med deras anhöriga, berättar demenssamordnare Inger Ivarsson. Då kan vi få personerna att tidigt inse behov och nytta att få hjälp med minnesträning och struktur i sin vardag.

Teamkänslan viktigast

På fråga om vad som önskas för verksamhetens fortsatta utveckling nämner man egen trädgård och att ha närmare mellan kapprum och toalett. Annars är man helt eniga om att den viktigaste framgångsfaktorn är personerna i arbetsgruppen och hur man stöttar varandra och tar vara på de tillfällen som ges att fira eller se nyttan av de egna insatserna.

När vi undrar vem som nominerat Ljuspunkten till personalstipendium 2015 skruvar man på sig och vill först inte berätta.

- När vi läste kriterierna för stipendiet tyckte vi allesammans att det stämde så bra in på oss och när sedan min man berättade att han hade nominerat oss kunde vi ju alltid hoppas, avslöjade Carina Hagström.

Bedömning för personalstipendium

Stipendiet är avsett för anställda i Laholms kommun eller dess bolag. För att komma ifråga för priset fordras exempelvis att man:

  • utvecklat verksamheten
  • genomfört insatser som stärkt det hälsofrämjande arbetet
  • svarat för miljöinsatser på arbetsplatsen eller i kommunen
  • eller på annat sätt utmärkt sig med engagemang för verksamheten

Text och bild: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 december 2015