JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Pristagare i fullmäktige / Rääf fick kulturpriset

Kulturpris till regissör och skådespelare

Publicerad 15 december 2015

Hans Rääf är 2015 års kulturpristagare i Laholms kommun.

Han ser sig som en trädgårdsmästare för ett nyväckt teaterliv i Laholm. I myllan av vilande frön från bland annat Axel Malmquists tid sådde Hans Rääf nya, och återuppväckte stadens amatörteatertradition. Genom Laholms sommarspel satte han upp stora produktioner kopplade till bygdens historia. I år belönas han och blir Laholms kulturpristagare 2015.

Möjligen en smula förundrad att utnämningen ges nu, när han inte längre är verksam i Laholm. Men inte desto mindre smickrad av stadens förnämligaste pris på 10 000 kronor åt kulturarbetare.

- Det är verkligen roligt, uppskattande och hedrande att komma ifråga. Och inte minst att nu, på lite avstånd, se att Laholms sommarspel lever vidare som bärare av en stolt teatertradition, säger Hans Rääf.

Östgöte

Till Laholm kom denne östgöte – uppvuxen i Ydre kommun på gränsen mellan Småland och Östergötland – från Köpenhamn. Här var han aktiv i teatergrupper som bland annat satte upp barnteater och revyer. Men kärleken fanns på annat håll – i Laholm.

Uppvuxen med sin bygds berättartraditioner grottade han omgående ner sig i Laholms - en outsinlig källa som han brann för att levandegöra. Så bildades Laholms sommarspel under det tidiga 1990-talet i en ekonomiskt svår tid. Inte minst för många kulturarbetare som förlorade jobben i kölvattnet av fastighetskraschen.

100-tal skådespelare i första uppsättningen

Via arbetsförmedlingarna stöttade staten bland annat kulturarbetarna. Den tråden fångade Hans Rääf och samlade runt sig ett 100-tal skådespelare, professionella och amatörer, till Laholms sommarspels första stora uppsättning, Kärleken, kriget och jorden.

Vi som satt på åskådarplats glömmer aldrig uppsättningen vid Örelid. Med Lagan som fond förflyttades vi tillbaks till 1600-talet. På scenen skildrades laholmarnas vedermödor när staden stod mitt i stridslinjen mellan den svenska och danska kungamakten. Och kärleken mellan människor i en kaotisk tid.

Uppsättningen följdes av Bues saga, om möjligt en än mer minnesvärld föreställning. Inte minst bilden av det brinnande vikingaskeppet på Lagan, etsade sig fast. Efter ytterligare två storskaliga produktioner, Svanar över Duna hög och Ärtan, växlade Laholms sommarspel ner med dramatiserade stadsvandringar och föreställningar i mindre format. Men alltid historiskt förankrade blandat med regissörens och skådespelarnas fria tolkning av en svunnen tid.

I föreställningen "En trappa upp" spelade Hans Rääf en gravt alkoholiserad laholmare. Vädjande ber han prästen (Lennart Müller) om att få tillbaks sin brännvinsflaska.

Mycket att berätta om Laholm

Att levandegöra Laholms historia har gått som en röd tråd genom Hans Rääfs kulturgärning.

- Det finns så mycket att berätta om Laholm och dess omgivningar. Med våra uppsättningar ville vi skapa stolthet för bygdens historia och få dagens människor att upptäcka hur mycket det finns att berätta om och upptäcka i södra Halland.

Hans Rääfs aktiva tid i Laholms sommarspel avrundades för fem-sex år sedan. Till sin glädje ser han att sommarspelen lever vidare med nya krafter och nya uppsättningar. Och att den berättarkultur han sådde frön till med "forskargrupper" som dök ner i historien, fångade fakta och skrönor inför varje föreställning, gödslats på ett varsamt och ömsint sätt.

Nytt frö i Hans fotspår

Numera sysslar han inte aktivt med teater. Men berättandet är fortfarande en del av honom – om än på en annan arena. Med prispengarna hoppas han kunna utveckla det än mer inom sin nya nisch – hälsoverksamhet. I Portugal ska han gå en kurs med fokus på sagors och berättandets läkekraft för människor som går i terapi. Måhända ett nytt frö som sås i Hans fotspår.

Motivering

"Laholms kommuns kulturpris 2015 tilldelas skådespelaren och regissören Hans Rääf för hans stora insatser för amatörteatern i Laholm. Pristagaren tog initiativet till och utvecklade föreningen Laholms sommarspel till att i dag vara en omistlig del av kommunens kulturliv."

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 december 2015