JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Pristagare i fullmäktige / Samhällsförening knep föreningspris

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Samhällsförening knep föreningspris

Publicerad 15 december 2015

Roland Davidsson, Tina Norén Örqvist och Evert Vikingsson är tre eldsjälar i Knäreds samhällsförening som blev året förening 2015.

Konkurrensen om vem som skulle bli Årets förening i Laholms kommun 2015 var knappast knivskarp. Knäreds samhällsförening var den mest lysande stjärnan bland årets kandidater.

- Deras engagemang i den dagsaktuella flyktingsituationen förtjänar verkligen att uppmärksammas, säger kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Margareta Bengtsson (M).

Knäreds samhällsförening har funnits i många år. På olika sätt har föreningen lyft sin ort och bygd för att göra den mer attraktiv för såväl boende som besökare, med Knäredsdagen första lördagen i juli som sitt flaggskepp.

Men det är inte i denna roll som föreningen hamnat i strålkastarljuset. Det är engagemanget för de drygt 200 flyktingar som bor på orten. Kläd- och möbelinsamling, odlingsprojekt, bussrundtur i Knäredstrakten, språkkafé, egen svenskundervisning och ständiga kontakter med de nyanlända för att på bästa sätt slussa dem in i samhället. Engagemanget har inte känt några gränser.

Stärkt gemenskap

I motiveringen heter det att föreningen "med stort och generöst engagemang stärkt gemenskapen på orten och på ett unikt sätt arbetat med att främja integrationen av nyanlända Knäredsbor."

Med sprudlande entusiasm berättar också ordföranden Tina Norén Örqvist och styrelseledamoten Roland Davidsson om sina många möten med flyktingarna. Allt eftersom har de blivit som spindlar i nätet för att lösa dagliga problem. Häromdagen handlade det om att förstå busstidtabellen.

- Det känns som om kontakterna gett mig ett nytt liv. Och massor av insikter i hur andra tycker och tänker, varvat med kulturkrockar, säger Roland och nämner sina första inbjudningar till flyktingar med egen bostad i Knäred.

Han tänkte sig några timmars prat och umgänge, men var aldrig hemma före midnatt.

- De älskar att umgås och prata. Tiden tänkte ingen på, mer än jag.

Numera är umgänget begränsat till tre timmar. En "normal" umgängestid för svenskar, har Roland förklarat.

Odlingsprojekt

Långtifrån alla idéer har gett ett förväntat resultat, som exempelvis odlingsprojektet vid Kyrkvägen. Här plöjdes mark för odling på små jordlotter. Men inte hade flyktingarna utpräglade gröna fingrar, vana att vårda nysatta grödor. Potatisen kom förvisso upp, men trängdes med minst lika mycket ogräs. Och inte var det kvinnorna som påtade i jorden, så som Tina och Rolands räknat med. Odlingarna blev männens ansvar.

Just nu letar de med ljus och lykta efter lokal för insamlade kläder, även lämplig som second hand-affär.

- Alla vill ha något att göra, känna sig behövda. Många kvinnor har varit på oss om en lokal för våra kläder. Vårt hopp är Laholmshem, men hittills har vi gått bet, säger Tina.

Acceptans

Samhällsföreningens engagemang för flyktingarna har, enligt Roland och Tina, lett till stor acceptans bland ortsbefolkningen. Därmed har också dörrar öppnats för de nyanlända till det svenska samhället och hur det fungerar. Roland och Tina ser förstås gärna att än fler engagerar sig för flyktingarna, enskilda så väl som fler föreningar på orten.

- Ju fler som vill bidra, desto bättre för integrationen. Och jag är övertygad om att flyktingarna som kommer till Knäred kan bli ett lyft för orten och Sverige, säger Tina.

Utmärkelsen ser de som en rejäl klapp på axeln från ansvariga politiker. Hur pengarna ska användas blir styrelsens sak att avgöra. Ekonomiska "hål" saknas inte. Broprojektet vid kvarndammen i Knäred lär dock inte komma ifråga. Till denna har föreningen redan samlat in 140 000 kronor, och är dessutom garanterade 1,4 miljoner kronor från kommunen för att säkerställa projektet.

Slåss för tågstopp

När Roland och Tina avslutat intervjun, står Tina i begrepp att skicka föreningens remissyttrande över Region Hallands utredning om tågtrafik på banan Halmstad-Hässleholm.

- Blir det inget tågstopp i Knäred dör orten, understryker hon.

Knäreds samhällsförening saknar sannerligen inte arbetsuppgifter. Engagemanget lyser som polstjärnan en klar vinterdag.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 december 2015