JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Räddningschef avtackades

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Många avtackade avgående räddningschef

Publicerad 31 augusti 2015

Efter 13 år som räddningschef i Laholms kommun kliver Pär-Åke Eriksson av jobbet.

Efter 13 år som räddningschef i Laholms kommun kliver Pär-Åke Eriksson av sin befattning. På måndagen avtackades han i Stadshuset av kommunrådet Elisabet Babic (M), kommunchef Nils Danred, kolleger från räddningstjänsten i Laholm och Hans Ekberg, räddningschef i Halmstads kommun.

Sällan har så många uniformerade män och kvinnor samlats i Stadshusets kafeteria som denna måndagseftermiddag. Alla ville de visa sin uppskattning för Laholms räddningschef, som de haft mycket att göra med under årens lopp. Här fanns kolleger från kårer i Halland, Skåne och Markaryd, företrädare för lokalpolisområdet Halmstad-Laholm och länsstyrelsen.

Bronserad slangkoppling

Bordet med gåvor till den avgående räddningschefen blev därefter. Givetvis fanns här en silverfärgad brandhjälm med namnet ingraverat, men också en udda pryl – bronserad slangkoppling.

- Pär-Åke har alltid varit en öppen person med förmågan att koppla samman och knyta ihop olika uppfattningar, och på så sätt löst många svåra uppgifter. Slangkopplingen symboliserar detta, förklarade Hans Ekberg efter ceremonin.

Elisabet Babic höll ett något annorlunda tacktal med frågor om bland annat svåraste och mest udda räddningsuppdrag.

- Mest berörd blir man när barn är inblandade, och det mest udda hände bara för ett tag sedan när vi skulle rädda en hund i ett gryt.

I sitt tacktal erinrade Nils Danred om Pär-Åkes omvittnade förmåga att hantera kriser på ett konstruktivt och tydligt sätt.

Kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) ställde i sitt tacktal till Pär-Åke Eriksson frågor om hans syn på olika räddningsinsatser.

Brandman redan som barn

Pär-Åke Erikssons yrkesval utkristalliserades redan som barn. Med ett stenkast till brandstationen och pappa Åke och farfar Carl som brandmän var målet utstakat.

- Riktigt stolt kände jag mig när jag som barn var först till stationen vid Hästtorget, krossade glasrutan där nyckeln till portarna förvarades och öppnade dem för att styrkan snabbt skulle komma ut.

Fotbollsproffs - nja

Livet som fotbollsproffs hägrade möjligen än mer än brandmannayrket, åtminstone i tonåren och en bit uppåt. Karriären i Halmstads BK blev dock sisådär, stannade vid ett inhopp i A-truppen i Svenska cupen. Istället tog tränarsysslan över. Ett tag var han biträdande tränare till Janne Andersson i Laholms FK. Samme Andersson som nu är på väg att ge IFK Norrköping sin första medalj på åtskilliga år i allsvenskan.

Stort intresse för ledarskap

Med tränarrollen i många fotbollsföreningar utvecklade han sitt ledarskap, fick spelarna att sträva mot samma mål och skapa möjligheter att utvecklas tillsammans.

- Ledarskap har alltid intresserat och engagerat mig. Det växte så smått fram när jag tog värvning vid flygvapnets Halmstadsskolor. Åren i HBK med klubbens legendariske tränare Roy Hodgson gav det än mer näring, säger Pär-Åke Eriksson.

Började i Malmö

Brandman blev han 1980. Först vid brandkåren i Malmö och efter ett drygt år i Halmstad. Här gick han så småningom förmans- och senare brandmästarutbildning. Under åren 1994-1998 utbildades han till en av 14 kemkoordinater i Sverige.

Till Laholm kom han 2001 och blev två år senare räddningschef. I denna roll har han medverkat till att räddningstjänsten kraftigt utökat sin externutbildning med bland annat risk- och sårbarhetsutbildning vid Osbecksgymnasiet, att Laholm och Båstad numera har gemensamt insatsledare, att systemet med IVPA (i väntan på ambulans) införts i kommunen, att trygg och säkerhetsarbetet getts ordentlig skjuts och att nya andningsskydd upphandlats med lägre kostnad som följd.

Svårt rekrytera deltidsbrandmän

Rekrytering av nya deltidsbrandmän har länge varit ett bekymmer. För att säkra styrkan framgent anser Pär-Åke att kommunen som arbetsgivare måste ta ett större ansvar för detta.

Men hur detta ska läsas är inte längre hans bekymmer. Vid 58 års ålder pensionerar han sig.

- Med 30 år i yrket och 25 i utryckningstjänst har man rätt att pensionera sig enligt ett avtal som tecknats mellan Svenska Kommunförbundet och Kommunalarbetareförbundet, säger Pär-Åke.

Ny tränarkarriär ?

Ledig tid ska han nu ägna åt att putsa sitt handicap i golf (ligger på 29,3) och barnbarnen. Och vem vet, kanske dyker han på nytt upp i rollen som tränare för någon fotbollsförening.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 31 augusti 2015