JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Smålänning ska skapa jobb

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Smålänning ska skapa nya jobb

Publicerad 19 augusti 2015

För smålandsfödde Peter Syrén väntar en tuff utmaning i Laholms kommun. Som näringslivsutvecklare ges han en central roll i att utveckla befintligt näringsliv och få nya företag att etablera sig i kommunen.

Målsättningen är högt ställd. Under innevarande mandatperiod ska tio nya företag etableras i Laholms kommun och tillsammans skapa 400 nya jobb. En tuff utmaning som passar smålandsfödde Peter Syrén som hand i handske.

- Hos smålänningen ligger det i blodet att alltid sträva framåt, att blicka bortom det dagsaktuella för att uppnå nya mål.

Den 1 december tillträder han en ny tjänst som näringsutvecklare i Laholms kommun.

Framgångsfaktor

Välutvecklat och expansivt näringsliv är en viktig faktor för framgångsrika kommuner. Jobb skapas och skatteintäkter kan omsättas i bra kommunal service. En närmast odiskutabel sanning som alla kommuner är väl medvetna om. Men att nå dithän, det sker inte över en natt. Målmedvetenhet och långsiktighet ska till.

Där kommer Peter Syrén in i bilden. Som en av 45 sökande fick han tjänsten som näringslivsutvecklare med placering på planeringsenheten, och huvuduppgiften att skapa nya jobb och locka företag till kommunen. Han kommer närmast från Region Halland, där han varit avdelningschef med inriktning på besöksnäringen och lett projektet med Kattegattleden – cykelstråket mellan Helsingborg och Göteborg. Det gav ytterligare kontakter med Laholms kommun, som han sedan tidigare lärt känna och imponerats av. Så den utlysta tjänsten lockade.

- Uppdraget har en tydlighet som inspirerar, och utmanar. Ett kommunalt tänk som passar min inställning, säger Peter Syrén.

Laholmsanda

Genom sina tidigare kontakter med kommunen tycker han sig också ha funnit en "särskild Laholmsanda". Med det avser han nära koppling mellan näringslivet och kommunen. Något som borgar för gemensam strävan att utveckla företagandet. Till andan fogar han också skolans samarbete med näringslivet.

Kopplingar som tillsammans med sin bakgrund som säljare gör att han ser en stor utvecklingspotential i Laholms kommun. Därtill bidrar han med ett brett kontaktnät, inte minst från tiden då han var verksam inom trä- och livsmedelsbranschen.

- Det gav regionala-, nationella- och internationella kontakter. Jag har också goda kontakter med Stockholmsföretag och investmentbolag, som kommer väl till pass i mitt nya uppdrag, säger Peter Syrén.

Smålänningar har ambitioner

Född smålänning, Nässjö är hans hemstad, sitter det också i blodet att alltid sträva framåt, resonerar han. Smålänningen vill vidare, många gånger med siktet inställt på en internationell marknad.

Hur ska han då få företag att etablera sig i Laholm? Målmedvetenhet, långsiktighet och systematiskt inriktning på arbetet, är något han ofta återkommer till. Däri ligger "säljfunktionen" av kommunen, som en attraktiv företagskommun med bra näringslivsklimat, kustnära läge med närhet till stora regioner och goda kommunikationer.

Prickskytte bättre än hagelskurar

Med "prickskytte" snarare än "svepande hagelskurar över marknader" ser han också bättre möjligheter att lyckas. På kornet har han framför allt företag inom handels- och tjänstesektorn. Näringar som Laholms kommun har förhållandevis litet av.

- I Laholm skulle exempelvis grossistföretag inom VVS-branschen säkerligen finna en marknad. Att åka till Helsingborg, som VVS-företag ibland tvingas göra idag för att hämta delar, leder till sämre effektivitet, säger kommunchef Nils Danred.

Tillsammans med Peter Syrén och näringslivschef Fredrik Swärdh ska kommunchefen bilda ett så kallat advisory board, en form av rådgivande grupp i näringslivsfrågor där även näringslivsföreträdare ingår.

- Återigen kopplas offentlig verksamhet till företagandet. Det är just det som är så kul med Laholm, säger Peter Syrén.

Utveckla etablerade företag

Förutom uppgiften att locka nya branscher till Laholm ska han också ge sig i kast med att utveckla etablerade företag i kommunen. Även det ställer krav på matchande arbetssökande. Med det samarbete som utvecklats mellan Osbecksgymnasiet i Laholm och näringslivet ser Peter Syrén goda möjligheter att rekrytera framtida personal.

- Säkerligen kan vi också få arbetskraft att pendla till Laholm.

Fakta: Peter Syrén

Ålder: 45 år
Bor: Villa i Vilshärad utanför Halmstad
Familj: Sambo och två barn
Intresse: Hockey, följer HV 71

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 19 augusti 2015