JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Stor satsning på fiber

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Villaägare får fiberanslutning före jul

Publicerad 13 april 2015

Med start efter sommarsemestrarna börjar IP Only bygga fibernät i Våxtorp, Veinge och Genevad. När slang lagts blåses fiber mellan anslutningspunkterna.

Hittills har fiberutbyggnaden i Laholms kommuns villaområden i huvudsak omfattat nya bostadsområden. Samtidigt har trycket från villaägare i befintliga områden blivit allt starkare. Och nu händer det saker. Med start efter semestrarna börjar bredbandsföretaget IP Only dra fiber till hushållen i Våxtorp, Veinge och Genevad.

Med IP Onlys entré i Laholms kommun påbörjas därmed fiberutbyggnad i större skala även till orter utanför Laholm. Hittills har villaägarna på Blåkulla fått fiber och snart väntar utbyggnad i musikkvarteren i Laholm, och i Veinge står det lokala bredbandsföretaget Microtec i startgroparna för att dra igång sin planerade utbyggnad.

Satsningen presenterades på en presskonferens på måndagen i Stadshuset i Laholm. Grunden för projektet bygger på ett markavtal som företaget och kommunen tecknat.

Att IP Only satsar på just dessa tre orter, med närmare 800 villor, beror på att företagets stamnät passerar samhällena. Efter sommarsemestrarna sätts, bildligt talat, spaden i jorden. Först ut är Våxtorp.

- Vi räknar med att ortens villaägare ska ha tillgång till fiber före jul, säger Bo Malmqvist stadsnätschef på IP Only.

Sålt bra

Under den senaste tiden har bredbandsföretagets säljare sålt anslutningar på orterna. Så många som 80 procent av villaägarna i Våxtorp och runt 60 procent i Veinge och Genevad har tecknat sig, därmed har projektet fått grönt ljus. Kostnaden ligger på närmare 18 900 kronor per fastighet, med Rotavdrag.

- Anslutningsgraden är tillräckligt bra för att börja bygga. Givetvis kan man även ansluta sig när vi kommit igång, säger Ola Barthel, regionchef på IP Only.

Hakar man på när projektet är avslutat blir emellertid kostnaden en annan, runt 35 000 kronor.

Applåderar satsningen

Från kommunens sida applåderas satsningen.

- Riksdagens mål är att 90 procent av hushållen i Sverige ska ha fiberanslutning år 2020. I vår kommun hoppas vi nå längre än så. Därför är det riktigt bra att IP Only satsar i Laholm, säger IT-chef Ove Bengtsson, och fortsätter:

- Snabb och stabil kommunikationslösning betyder allt mer för företag och hushåll för leverans av olika tjänster. Med fiber till hushållen blir det också lättare att arbeta hemifrån. Dessutom utvecklas tekniken i rask takt för e-tjänster inom bland annat hemtjänsten. Och då krävs fiber, understryker Ove Bengtsson.

Flertalet hushåll i kommunen har bredband genom ADSL-anslutning – information överförs via befintligt telefonnät. Mobilt bredband, med anslutning till telefonmaster, är en annan möjlighet. Hittills har många nöjt sig med dessa lösningar. Men i takt med att allt fler tjänster kan fås via bredband, som exempelvis telefoni, tv, datortrafik och larm, krävs större bandbredd. Då blir fiber, med informationsöverföring i ljusets hastighet, det snabbaste och stabilaste alternativet.

Öppet nät

IP Only bygger ett öppet nät, vilket innebär att varje hushåll kan välja mellan olika leverantörer av nättjänster, även lokala. Är man inte nöjd med en leverantör kan man enkelt byta till en annan – utan långa bindningstider.

- Kunden ska bestämma vilka tjänster man vill ha, inte vi, säger Ola Barthel.

Landsbygden nästa

Om företaget går vidare med andra orter i kommunen ges i dagsläget inget besked. Däremot kan det bli aktuellt att dotterbolaget Bynet tar vid runt de tre orterna för utbyggnad på landsbygden. Med ändrade regler är det nämligen möjligt även för företag att få statsbidrag till fibersatsning utanför tätorter. Tidigare kom endast föreningar i fråga.

- Bynet kommer att kontakta byalag och andra sammanslutningar runt de aktuella orterna som jobbar med att få fiber, säger Bo Malmqvist.

Fiber till alla

Kommunchef Nils Danred understryker att satsningen i Veinge, Genevad och Våxtorp ingalunda innebär att kommunen ligger lågt med fiber till övriga orter.

- Givetvis funderar vi på olika lösningar för att få en nära nog 100 procentig täckning av fiber till alla hushåll i kommunen. Det är en viktig fråga för kommunens fortsatta utveckling.

En möjlighet är att bredbandsföretag hyr in sig på ett befintligt fibernät till en ort, och därifrån bygger sitt nät. Och ju fler som vill vara med och satsa i kommunen desto bättre fart på utbyggnaden. Laholms stadsnät har länge varit en aktör, och på senare tid har även Veingeföretaget Microtec grävt för fiber. Kommunen har också tecknat generellt markavtal med Stadsnätsbolaget Sverige AB.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 13 april 2015