JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Tryggt att bo i Laholm

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Allt färre brott begås i Laholm

Publicerad 17 mars 2015

Antalet brott som begås i Laholms kommun sjunker stadigt. Därmed blir det allt tryggare att bo i kommunen, understryker Mikael Eliasson på polisen i Laholm.

På tre år har bostadsinbrotten sjunkit med drygt 50 procent, våldsbrotten med närmare 36 procent och de totalt anmälda brotten med knappt 20 procent.
- Det blir allt tryggare att bo i Laholms kommun, konstaterar Mikael Eliasson, t f chef för lokalpolisområde Laholm.

För ett halvår sedan utsågs Laholm till Årets säkerhetskommun 2014 på säkerhetsmässan i Älvsjö. När Brottsförebyggande rådet (Brå) nyligen publicerade statistik över antalet anmälda brott under 2014 visar siffrorna att den positiva utvecklingen fortsätter.

Tillsammans med utnämningen har brottsbekämpningen uppmärksammats i allt vidare kretsar. Nyligen kontaktade SVT:s centralredaktion i Stockholm polisen i Laholm för att göra ett inslag om de framgångsrika metoderna, som framför allt lett till radikal minskning av villainbrotten.

- Självfallet vore det riktigt roligt att bli uppmärksammad med nationellt tv-inslag om vårt framgångsrika arbetssätt, säger Mikael Eliasson.

Tog rygg på varandra

Men för tre år sedan utmärkte sig Laholm på ett föga smickrande sätt, antalet villainbrott var extremt högt. Polisen och företrädare för Laholms kommun tog då rygg på varandra för att ta itu med läget. Insatserna involverade även Länsförsäkringar, grannsamverkans- och bevakningsgrupper. Det gav omedelbar effekt. Sedan 2011 har antalet bostadsinbrott i villa och lägenhet halverats, från 185 till 88 under förra året.
Förvisso är andelen bostadsinbrott i Laholms kommun, mätt per 100 000 invånare, fortfarande högre än genomsnittssiffran för riket – cirka 61 procent – men trenden håller i sig. Bostadsinbrotten sjunker stadigt i kommunen. Dessvärre går kurvan i motsatt riktning för landet i stort.

Genuin samverkan

Skälet till minskningen i Laholms kommun tillskriver Mikael Eliasson genuin samverkan mellan alla berörda. Det gäller såväl myndigheter som det civila samhället i form av grannsamverkans- och bevakningsgrupper. Tillsammans med ändrat upplägg i det polisiära arbetet, aktivare brottsbekämpning och utökad patrullering nattetid, begås nu allt färre brott.

- Nu har vi bra koll på läget och ser till att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger Mikael Eliasson.

Att andelen bostadsinbrott fortfarande ligger högre än riket ser han olika skäl till. En orsak är närheten till E 6 och E 4 samt de båda riksvägarna 15 och 24. En annan är ökningen av antalet narkotikabrott, en brottslighet som går hand i hand med bostadsinbrotten.

Allt färre våldsbrott

Brå:s brottstatistik visar också att allt färre våldsbrott förövas i kommunen. På tre år har denna brottslighet minskat med nästan 36 procent. Och jämförs omfattningen med genomsnittet för riket, mätt per 100 000 invånare, begås hälften så många våldsbrott.

-Våldsbrotten är inte många i Laholms kommun, och antalet gärningar där förövare och offer är okända för varandra är få. Oftast rör det sig om misshandel vid olika typer av konflikter, säger Mikael Eliasson.

Samverkan med krogägare, ordningsvakter och kommunens alkoholhandläggare har också varit framgångsrik för att förhindra våldsbrott vid offentliga tillställningar.

Flytta dieseltanken

Härnäst hoppas Mikael Eliasson få företagare uppmärksamma på vad de kan göra för att exempelvis minska antalet dieselstölder.

- Man ska alltid börja i det lilla. Står dieseltanken utom synhåll, flytta den då till en plats där man har uppsikt över den. En blygsam insats som gör det svårare för tjuven att slå till.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 mars 2015