JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Tyskar besökte Laholm

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Tyskar fick veta mer om näringslivet

Publicerad 17 november 2015

Karl Justh, vd på Nilsson Special Vehicles, visade runt tyskarna på Laholmsföretaget som bygger ambulanser, begravningsbilar och limousiner.

Med Berlinmurens fall föll också många små- och medelstora företag i det forna DDR. Konkurrensen från väst var svår att stå emot när gränserna öppnades. Nu byggs näringslivet successivt upp och tyskarna ser sig om efter goda förebilder. Därav tisdagens besök på Laholmsföretaget Nilsson Special Vehicles, som bygger ambulanser, limousiner och begravningsbilar.

Sedan några år tillbaka har Laholms kommun utbyte med området runt den gamla svenskstaden Greifswald. Från den Westfaliska freden 1648 fram till 1815 var staden en del av Svenska Pommern. Inte minst universitet var då en viktig bro mellan Tyskland och Sverige.

Sverigekontor

I denna historiska stad har Rainer Schwenke under många år haft ett Sverigekontor för att etablera förbindelser och bygga nätverk med grannen tvärs över Östersjön. Med Laholm har han länge haft ett utbyte, främst i turistfrågor, där bland annat Christian Wahl (M) och kommunchef Nils Danred varit pådrivande.

- I turisthänseende har vi mycket gemensamt med Laholm, inte minst de milslånga sandstränderna i närliggande Usedom. Men turistnäringen är förhållandevis kort, tre-fyra månader om året. Därför vill vi också utveckla andra näringar, säger Rainer Schwenke.

Politiker och företagsledare

I spetsen för en delegation på åtta personer med nyvalda politiker, företrädare för näringslivet och motsvarigheten till arbetsförmedlingen besökte tyskar från Greifswaldsområdet Laholm under tisdagen. Dagen innan ägnades åt besök på Ideon i Lund - ett område med många småföretag inom främst teknikbranschen.

I Laholm fick tyskarna en bild av kommunens näringslivsstruktur, hur näringslivet och kommunen samarbetar och en presentation av organisationer som på olika sätt jobbar för att stärka och utveckla näringslivet.

- Kontakterna med Laholm är många och djupa, men det var inte avgörande för besöket. Avgörandet föll på kommunens omtalade positiva företagsklimat. Ni har ju länge legat i topp på Svenskt Näringslivs företagsranking. Därtill har ni ett näringsliv likartat vårt med många små- och medelstora företag, säger Rainer Schwenke.

Entusiaster tog över

Strax efter Berlinmurens fall i slutet av 1989 svepte en våg av företagsnedläggningar över det forna DDR. Företag, som tidigare styrts med statlig hand och i ringa utsträckning utsatts för konkurrens, stod närmast med byxorna nere när gränserna öppnades. Som ett brev på posten ökade arbetslösheten dramatiskt.

- Luckorna efter tidigare företagsledare ersattes med entusiaster som många gånger saknade kunskap och erfarenhet. Sak samma gällde det politiska livet. Nu har en ny generation tagit över och bygger successivt upp vårt samhälle. Och de är angelägna om att ta lärdom och vinna erfarenheter från olika håll – inte minst från Sverige.

Landsman på verkstadsgolvet

Under besöket på Nilsson Special Vehicles informerade vd:n Karl Justh om företaget innan delegationen fick en rundtur i verkstaden. En rundtur som varade längre än beräknat. De många specialbyggda fordonen väckte nämligen stort intresse och med en landsman på verkstadsgolvet, som ingående redogjorde för de många tekniska finesserna, drog besöket ut på tiden.

Under eftermiddagen besökte delegationen Markaryds kommun. Vistelsen i Sverige inkluderar även Ängelholm.

Laholmsföretag i Tyskland

Kommunchef Nils Danred berättar att Laholmsföretag gjort den omvända resan, däribland Södra Hallands Kraft.

- Företaget har studerat innovativ energiomställning från stora elproducenter till mindre enheter med sol och vind som energikällor. När kommunens nye näringslivsutvecklare är på plats hoppas jag också att vi kan utveckla utbytet med näringslivet i bland annat Greifswaldsområdet, säger han.

Lärde sig av flyktingmottagande

Under senvintern i år besökte Rainer Schwenke Laholm med en annan tysk delegation. Då var tyskarna nyfikna på hur Laholms kommun tog emot flyktingar och hur integrationsenheten byggts upp.

- Antalet flyktingar i Greifswaldsområdet var då förhållandevis litet jämfört med Laholm. Nu har vi desto fler, och har verkligen haft nytta av besöket i Laholm. Så visst vinns erfarenhet från omvärlden om man är öppen för kontakter, säger Rainer Schwenke.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 november 2015