JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Ungdomar lär gamla surfa

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Ungdomar lär pensionärer surfa

Publicerad 04 december 2015

- Så här tar du en selfie, säger Anton Andersson till Inger Lindström och visar med en knapptryckning hur telefonens kamera vänds mot dem.

Ängsligt fingrar många äldre på surfplattor och smarta telefoner. Rädda för att göra fel eller rentav förstöra de tekniskt avancerade apparaterna. Den rädslan har tiotalet pensionärer övervunnit.

På Anhörigcentrum i Laholm går de kursen "Våga klicka", som arrangeras tillsammans med Osbecksgymnasiet i Laholm och ett kommunalt projekt med syfte att sprida digitaliseringen.

Handledda av elever som går andra årskursen på gymnasiets samhällsprogram, har de instruerats i grundläggande handhavande av sina egna apparater och hjälp med att öppna dörrar till den digitala världen. På sina villkor. Något som poängterats från första sammankomsten. Snabba knapptryckningar, som endast vana användare hänger med på, har ersatts av metodisk handledning, där gymnasielevernas tålamod satts på prov.

Och därmed deras förmåga att förmedla kunskap över generationsgränser och lära sig kommunikativa grepp mellan grupper - utan att ta över. Under de fyra kurstillfällena har elevernas teoretiska kunskaper från en kommunikationskurs omsatts i praktiken.

Bra hjälp av ungdomarna

Med kursen "Våga klicka" och Gabriella Bergmans hjälp har Kurt Linderoth återvänt till den digitala världen.

Att döma av en snabbenkät bland kursdeltagarna har de lyckats mycket bra.

- Ja, ungdomarna är verkligen duktiga. Jag har lärt mig jättemycket och rädslan för att göra fel har släppt, säger Kurt Linderoth.

Bekantskapen med surfplattan han köpte för ett år sedan och Internets möjligheter, beskriver han som en "pånyttfödelse".

Som anställd på Televerket jobbade han en hel del med datorer, men som pensionär lämnade han den digitala världen. Nu är han tillbaks efter 18 år och prisar sin mentor Gabriella Bergman för hennes tålamod och pedagogiska förmåga att beskriva hur han ska hantera surfplattan – och apparnas alla möjligheter.

Har hållt fingrarna i styr

Att hålla fingrarna i styr har dock inte varit helt lätt för Gabriella.

- Om någon av mina kompisar har ett problem med surfplatta eller telefon, tar man oftast över. Knappar sig fram och löser problemet. Nu ska jag istället instruera Kurt och lotsa honom till lösningen. Annorlunda, men väldigt lärorikt, säger Gabriella.

Kurts mål med kursen är i första hand att lära sig överföra pengar mellan konton. Sen vill han också få kläm på hur han gör för att titta på sportprogram via plattan.

Lärt sig skicka bilder

Att ringa och skicka sms, det är i stort sett vad Inger Lindström använt sin smarta telefon till. Nu kan hon också förmedla bilder via telefonen.

- För ett tag sedan tog jag bilder på mina juldekorationer och skickade till min väninna i Göteborg. Jätteroligt att kommunicera på detta sätt när avståndet är så stort, säger hon entusiastiskt.

Med den nyförvärvade kunskapen öppnas också nya möjligheter till kontakt med barnbarnen.

Kurshäfte

Tillsammans med mentorerna går kursdeltagarna igenom utbildningshäftet "Alla kan surfa", som Studieförbundet Vuxenskolan tagit fram tillsammans med Demensförbundet med Myndigheten för delaktighet som finansiär.

Kursen i Laholm kommer troligen att följas av liknande kurser på en handfull träffpunkter runt om i kommunen.

- Det är säkerligen fler som vill lära sig mer om surfplattor och smarta telefoner, säger Ann-Christin Johansson på Anhörigcentrum.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 4 december 2015