JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Utländska elever på Laholmsbesök

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Lagahöjdsskolan - värd för utländska elever

Publicerad 16 december 2015

Ljusstöpning stod på programmet under onsdagen. Det tog sin tid att få ljusen färdiga, konstaterade dessa ungdomar från Polen. Foto: Pontus Karlsson

Innevarande vecka är Lagahöjdsskolan i Laholm värd för 16 elever och 8 lärare från Polen, Finland och Grekland.

- Det är oerhört intressant att få inblick i hur en svensk särskola jobbar med en starkt individanpassad undervisningsform. Det är verkligen learning by doing, säger den polska läraren Grazyna Markowska, som också är huvudkoordinator för Erasmusprojektet "The world in our hands, we can work it out".

Under hela hösten har skolans lärare och elever förberett sig för det veckolånga besöket. I tematisk form har eleverna skaffat sig kunskap om respektive land och tillsammans med lärarkåren satt samman ett digert program. Till förberedelserna har också hört mottagningsceremoni. Jonathan Häger och Zackarias Nilsson ingick i bandet som välkomnande besökarna.

Att det var lite nervöst, hymlar de inte med. Men efter ett tag kände de sig säkra i sitsen och var riktigt nöjda med sin spelning.

Några av eleverna har de skajpat med över nätet. Nu möts de ansikte mot ansikte.

- Skype är jättebra, men man lär inte känna en person via denna kanal. Därför är det roligt att vi nu kan träffas i Laholm, säger Jonathan.

Italienresa sådde frön

Frön till Erasmusprojektet, som omfattar elever på låg- och mellanstadiet, såddes när två lärare från Lagahöjdsskolan var på en dramutbildning i Italien. Här träffade de kolleger från andra länder och idéer kläcktes kring ett gemensamt projekt för pedagogiskt erfarenhetsutbyte över nationsgränser. För drygt ett år sedan beviljades pengar till projektet med sju deltagande länder: Sverige genom Lagahöjdsskolan i Laholm, Finland, Polen, Grekland, Cypern, Turkiet och Portugal.

Förutom regelbundna kontakter över nätet, via olika digitala plattformar, träffas också koordinatorerna för respektive nation, lärare sammanstrålar och lärare tillsammans med elever. För en tid sedan deltog en delegation lärare och elever från Lagahöjdsskolan i Athen på en av dessa träffar.

- Det var en fantastisk resa på många sätt, inte minst att se och uppleva hur skolans elever växte under resan. Samtidigt fick de inblick i hur grekiska skolor fungerar och landets kultur, säger Anitha Tillman, rektor på Lagahöjdsskolan och stor tillskyndare av projektet.

Möten skapar förståelse

Möten mellan undervisningskulturer och elevers möten med andra elever, är också något som Torgny Andersson, lärare på skolan, ser stora förtjänster i.

- Ibland är det väldigt olikt, ibland ligger vi ganska nära varandra och ibland får man aha-upplevelser och fördomar krossade. Som exempelvis på en lärarträff i Turkiet. I fråga om teknisk utrusning låg den skola vi besökte långt före oss, säger han.

Men oavsett likheter eller olikheter betonar han projektets möjligheter att synliggöra för lärare och elever, att oavsett var vi bor är det viktigt att visa respekt och generositet gentemot varandra. Och öppenhet gentemot det som ibland uppfattas som olikt.

Nya infallsvinklar

Grazyna Markowska har i Laholm fått en hel del idéer till förändring av sin undervisning i Polen. Under onsdagen lärde hon sig stöpa ljus. 
Foto: Pontus Karlsson

För huvudkoordinatorn Grazyna Markowska har besöket på Lagahöjdsskolan gett många nya infallsvinklar till förändringar i sin undervisning hemma i Polen. Där vill hon jobba mycket mer med språk och språkutveckling. Tendensen att många polska ungdomar slukas av datorn, och läser "alldeles för lite", hoppas hon kunna bryta med erfarenheterna från Laholmsbesöket och utbytet i stort inom projektet. Lagahöjdsskolans betoning på många praktiska undervisningsformer, är något annat hon tar med sig.

Veckans späckade program avrundas på fredag på Strandpensionatet i Skummeslövsstrand med avslutningsmiddag.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 16 december 2015