JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2015 / Vänortsträff i Laholm

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Nordenvänner besöker Laholm

Publicerad 02 juni 2015

Rejält påpälsade och rustade med paraplyer guidades Nordenvännerna i Laholms centrala delar.

Ett blåsigt, regnigt och kyligt Laholm mötte 30-talet Nordenvänner som på tisdagen strålade samman i Laholm. Å andra sidan kunde ingen av dem skryta med en varm härlig vår på hemmaplan.
- Vi har också haft det ruggigt och kallt, sade Karin Kjösnes Öye, från den norska vänorten Örsta-Volda.

Vart tredje år träffas medlemmar i Föreningen Norden från vänorterna Örsta-Volda, Nurmes i Finland, Mön-Bogö i Danmark och Laholm. Ett vänortsutbyte som pågått i decennier. För tre år sedan möttes de på Mön, i år står Laholm som värd.

Med inkvartering på Lögnäs lanthotell guidas gästerna under två dagar i kommunen med besök i Laholm, Knäred, Hishult, Skottorps slott och Mellbystrand. Här dukas det också upp till stor avslutningsmiddag på Strandhotellet.

Staden imponerade

Tisdagsförmiddagen ägnades åt Laholm med rundtur i Stadsparken och stadens centrala delar med de många offentliga konstverken. Och staden imponerade.

- Koselig, sade Karin Kjösnes Öye, och plockade fram sin 30-åriga minnesbild från det senaste besöket när familjen bilade längs med västkusten. Morsomt att centrum bevarats så väl, att staden bibehållit sin karaktär och inget har rivits.

På tisdagen trampade hon åter stadens gator guidad av Ulrika Hermelius. Passade nog stannade sällskapet till vid vänortsskyltarna, med central placering på torget. Pekandes i olika riktningar erinrades medlemmarna om avståndet till Laholm. Karin hade åkt 931 kilometer, Esko Lehto från finska Nurmes 1 387 kilometer. Först efter tio timmar med bil, flyg, tåg och buss nådde han sydhalländsk mark. Trots avståndet var det ändå inte första gången som han blickade ut över Stortorget i Laholm.                                                          

Intressant historia

- Laholm har en fängslande och spännande historia. Som historiskt intresserad har jag varit här vid ett par tidigare tillfällen. Men det är klart, hade vi inte haft Laholm som vänort hade jag förmodligen inte besökt denna del av Sverige, sade han.

Under hela dagen bet kylan sig fast, men välkomnandet kändes säkerligen ändå varmt. Vid Stadshusentrén vajade den norska, danska och finska flaggan i fullformat. Det såg vinden till.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 juni 2015