JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016

Året som gått – stort och smått 2016

Publicerad 02 januari 2017

I en rapport från Sveriges kommuner och landsting konstaterades att Laholms kommun hade landet mest nöjda brukare.

Januari-februari

Laholms kommun visade sig ha Sveriges mest nöjda brukare på äldreboenden. Dessutom drevs dessa med den tredje lägsta kostnaden i landet. Allt enligt SKL:s rapport "Kvalitet i korthet."

Fyra tjejer på Osbecksgymnasiet i Laholm, som drev UF-företaget "I am proud", blev årets marknadsförare i Halland.

Föreningen Företagarna i Laholm arrangerade eget "Award Party". Helena Åström och Roger Ragnarsson, som driver Strandpensionatet i Skummeslövstrand, utsågs till Årets företagare, och Vanessa Thiam till Årets unga företagare. Titeln "Årets kommunala tjänsteman" plockade kommunchef Nils Danred hem. Under kvällen fick även Adam Jönsson, på Tjärby måleri, sitt gesällbrev.

Entreprenörsregionen träffade Trafikverket för att diskutera infrastrukturfrågor. Stärkt av mötet drog kommunrådet Elisabet Babic (M) en lans för snar persontrafik på Markarydsbanan med tågstopp i Knäred och Veinge.

Befolkningsökningen under 2015 blev den största på 25 år. Kommunen ökade med 414 invånare till 24 195.

Av Naturvårdsverket fick kommunen 120 000 kronor för att sätta upp sex laddstolpar för elbilar vid järnvägsstationen i Laholm.

Mars-april

Kommunpolis Kristian Nilsson och Karin Martini, utredare inom trygghet och säkerhet i Laholms kommun, hjälptes åt med att utforma Medborgarlöftet med bland annat olika insatser för att öka tryggheten kring L P Hansons väg i Laholm.

I Laholmspolisens Medborgarlöfte utfästes ökad polisiär närvaro runt L P Hanssons väg i Laholm för att skapa större trygghet. Kommunen å sin sida lovade röja sly och buskage och förbättra belysningen i utsatta områden.

Svenska filmdagarna i Laholm firade 20-årsjubileum. En vecka späckad med svensk film fick kommuninvånarna att styra stegen mot biograf Maxim där flera Guldbaggeprisade filmer gick upp på duken. Regissören Sanna Lenken blev årets mottagare av Laholms filmpris.

Lärare i kommunens skolor rustades med ryggsäckar fullproppade med böcker, cd-skivor och pedagogiskt material för att underlätta språkinlärningen för arabisktalande barn.

Ungdomar i Laholm arrangerade festivalen "Ung kultur möts". Under fem minuter stod de på scenen i Laholms teater eller gavs möjlighet att ställa ut sin konst.

En ny FRG-grupp (Frivillig resursgrupp) "utexaminerades". Därmed stärktes kommunens förmåga att med ideella krafter hjälpa till vid olika händelser när kommunens egna resurser inte räcker till fullt ut.

En serie invånardialoger inleddes med Mellbystrand som första ort. På dessa möten vill politikerna träffa ortsbor för att få deras synpunkter på aktuella spörsmål.

Östertullsgatans trottoarer fram till Fribergs hörna gjordes om för bättre anpassning till funktionshindrade.

Entrén till Hökafältet invigdes. Här finns nu toaletter, grillplats, information om naturreservatet och rejält tilltagen parkering med laddplats för bilar. Här kan också cyklister stanna till för att ta igen sig eller bara njuta av området.

Maj-juni

Genom besök på 20 olika stationer fick socialtjänstens personal och ledamöter i socialnämnden veta mer om verksamhetens många grenar.

Socialnämnden ordnade speeddejting på Gullbrannagården utanför Eldsberga. Med korta besök på åtskilliga stationer fick personalen större inblick i kollegernas verksamhet, varvid de på ett bättre sätt kan dra nytta av varandras kompetenser för verksamhetens bästa.

Invigningarna avlöste varandra under försommaren. Blågula band klipptes i Apotekarelunden i Laholm, vid lekplatsen i Skogaby och vid kommunens största lekplats alldeles utmed Stora Strandvägen i Skummeslövsstrand. Efter år av väntan fick ortsbor och sommargäster sin hett efterlängtade plats för sina telningar.

Försommaren var varm och torr. Laholmsbuktens VA manade till stor försiktighet med bevattning i trädgårdar, och i markerna var det så torrt att eldningsförbud infördes i hela kommunen.

Maten och måltidsmiljön på kommunens äldreboende rankades högst i landet i Socialstyrelsens rikstäckande undersökning.

Arbetet med kommunens klimatanpassningsplan ledde till en framskjuten plats i landet. Det vägde emellertid inte tillräckligt tungt när tidningen Aktuell hållbarhet miljörankade landets kommuner. Kommunen tappade mark.

Juli-augusti

Kommunen satsade stort på ett omfattande sommarprogram för ungdomar. Massor av aktiviteter ordnades för att skapa trivsel och samvaro. En kväll blev Sparbanksvallen i Laholm biosalong i det fria med Mamma Mia på vita duken.

Strålande sommarväder inramade Stadsfesten. Folkfesten inleddes med sedvanlig barnparad och avslutades sent på kvällen på Hästtorget där bland annat Lennie Norman klev upp på scenen.

Mitt i sommaren dukades det upp med syrisk buffé på stranden i Skummeslövsstrand. Nyanlända bjöd på allehanda läckerheter och många nyfikna kommuninvånare passade på att smaka nya rätter.

Sommarfrukostarna på Gröna Hästen var i stor sett fullbokade vid varje tillfälle. Lars Danielsson, Sveriges dåvarande ambassadör i Berlin, avslutade serien med reflektioner om Tysklands och Europas många vägval.

Kommunens satsning på mobila strandvärdar vid kusten gick in på tredje säsongen. Med tillgång till fyrhjuling och vattenskoter var de snabbt på plats för serviceinriktade och trygghetsskapande insatser av olika slag.

September-oktober

Den 1 september klev Peter Andreasson innanför dörrarna till Stadshuset i Laholm som ny kommunchef.

Sveriges kommuner och landsting uppmärksammade socialtjänsten för dess nytänkande kring ledsagarservice för funktionshindrade. Numera bestämmer de själva över hur många ledsagartimmar de vill ha.

Fiberutbyggnaden i kommunen blev riktigt het. På flera orter började Stadsnätet och IP Only gräva för fiber till hushållen. Samtidigt hölls åtskilliga möten för att inleda utbyggnaden på landsbygden.

Blickar riktades mot Osbecksgymnasiet och dess framgångsrika utbildningsresultat. Åtta av tio elever inom samtliga program gick ut med examen inom tre år.

En halvdag med forskare från Lunds universitet ägnades åt Hagaområdet strax öster om Skottorp. Här diskuterades hur området ska planeras och byggas utifrån ett hållbart perspektiv.

På privat initiativ uppfördes en 59 kvadratmeter stor digital skylt utmed E 6. Här har kommunen tilldelats tid för olika typer av marknadsföring.

En isländsk och en finsk konstnär bodde tre veckor i Laholm och jobbade under tiden med ett gemensamt konstprojekt på Teckningsmuseet inom ramen för Art Inside out. Projektet drevs tillsammans med de halländska kommunerna och Region Halland.

När Svenskt Näringsliv presenterade sin årliga rapport över företagsklimatet i landets kommuner knep Laholm åter länets förstaplats och landade på 17:e plats i riket.

På Offensiva Laholms Guldkväll utsågs AB Gunnohus till Årets företag, Roland Davidsson, till Årets profil, Lotta Eriksson & Jesper Banck (Strandängshälsan) till Årets nykomling, Jessica Svensson (Smycket Ur & Guld i Laholm) till Årets kvinnliga entreprenör, Matilda och Linus Nilsson (Kungsbyggets äventyrspark) till Årets landsbygdsföretagare och Rootfruit Scandinavia till Årets hållbara företag.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) gästade Laholm för att informera sig om hur kommunen tagit emot nyanlända. Djupt imponerad av Knäreds samhällsförenings engagemang sade hon att "...jag tänker på hopp om livet och världen när jag tänker på Knäred".

November-december

Stolta mottagare av Matakademins pris Årets bästa seniorrestaurang i Halland är Ann Gredander, Ann Stranne, Susanne Thorsen, Suriphon Phikhroh, Ann-Kristin Svensson, Mikaela Karlsson och Helena Mårtensson (Dan Wilde saknas på bilden).

Till slottet i Halmstad åkte personalen på Randerslunds äldreboende. Med landshövding Lena Sommestad som prisutdelare mottog de Matakademins pris för årets bästa seniorrestaurang i Halland.

Av Boverket fick kommunen 8,7 miljoner kronor i extra statsbidrag för att stimulera bostadsbyggandet.

Allmänhetens intresse för kommunfullmäktiges budgetmöte i november var stort. Åtskilliga satt på åhörarplats och så många 191 följde debatten via webb-tv.

Lundaornitologer presenterade en studie av fågellivet i Stadsparken och jämförde med sina resultat från 1980-talet. Råkan är numera parkens vanligaste fågel.

Fullmäktiges decembermöte var främst pristagarnas kväll. Kommunens personalpris gick till Lagahöjdsskolan, miljöpriset till Jonas Ottosson som driver företaget Joinme AB, föreningspriset till BTK Serve och kulturpriset till bokhandlareparet Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 6 mars 2017