JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / 8,7 miljoner för fler bostäder

8,7 miljoner för fler bostäder

Publicerad 24 november 2016

Det nya statsbidraget som har fördelats av Boverket ger Laholms kommun upp emot 8,7 miljoner kronor för att stimulera byggandet av bostäder i kommunen.

Kriterierna för att få regeringens nya statsbidrag är bland annat att kommunen ska ha gett startbesked för minst en bostad under perioden augusti 2015 till augusti 2016 och att minst en nyanländ ska ha fått uppehållstillstånd. Utgångspunkten för Boverket har sedan varit att fördela bidraget i förhållande till det totala antalet bostäder (startbesked) bland de kommuner som beviljats bidrag. Laholms kommun gav under perioden augusti 2015 till augusti 2016 startbesked för 121 bostäder och fick 8 678 806 kronor i bidrag. Men det är inte klart hur pengarna ska användas.

- Med tanke på att bidraget är nytt för i år finns inga exempel på hur det kan användas så det kommer bli intressant att följa vad som händer och sker i de 111 kommunerna, säger Linda Svederberg, översiktsplanerare på Laholms kommun.

Inga restriktioner

Enligt Boverket är en del av statsbidraget särskilt avsett att öka bostadsbyggandet i kommuner som tar emot nyanlända invandrare. Men det finns inga restriktioner för vilket ändamål kommunerna ska använda bidraget, det är upp till varje kommun att bestämma. Ett exempel på hur en kommun skulle kunna använda bidraget är att anställa fler bygglovshandläggare för att snabbare kunna behandla bygglovsansökningar.

Ökat bostadsbehov i hela landet

Anledningen till statsbidraget är det ökade behovet av bostäder i landet. Av Sveriges 290 kommuner beviljades 111 stycken bidrag i år som fick dela på 1,84 miljarder kronor. 2017 ska 1,8 miljarder fördelas och därefter 1,3 miljarder per år.

- Eftersom bidraget lämnas till kommunen och inte riktas till någon specifik verksamhet är det nu upp till kommunstyrelsen att lägga förslag på hur pengarna ska användas för att öka bostadsbyggandet, säger Ingemar Nilsson, ekonomichef på Laholms kommun.

Text: Viktor Hedén

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 24 november 2016