JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Bytte Sollefteå mot Laholm

Sommarföreläsare följde pappans fotspår

Publicerad 02 augusti 2016

UllaMi Nyhuus-Wirén berättade om flytten från Norrland och sitt mångåriga liv som journalist.

För snart 62 år sedan vandrade en blivande pappa av och an på Nya Norrlands redaktion i Sollefteå. Trots idoga telefonpåringningar fick han inte kontakt med stadens BB för besked om det väntade barnet fötts. Till slut kom det förlösande meddelandet, han och makan Ulla hade fått en dotter, UllaMi.

För ett fullsatt Gröna Hästen berättade hon på tisdagens sommarfrukost om pappans bryderi inför nedkomsten. Hans tankar, rastlöshet och ovisshet plitades ner av en journalistkollega och publicerades i tidningen. Ett kåseri som dottern UllaMi Nyhuus-Wirén plockat fram ur sina gömmor och delade med sig av till publiken. Faderns irrationella beteende föreföll välbekant – åtminstone bland kvinnorna.

Nyheter gick före familjen

Under hela sitt yrkesverksamma liv har UllaMi varit pennan trogen. Hallandspostens spalter blev tidigt hennes. Men yrkesvalet var långtifrån utstakat trots pappans hängivenhet för journalistiken med anställning på åtskilliga tidningsredaktioner. Ty allt som oftast störde telefonen familjens samvaro. För nyhetsflödet till pappan, Lage Bengtsson, gjorde inte halt med dagens slut på redaktionen.

- Många gånger lämnade han mammas underbara mat ouppäten för att snabbt ta sig tillbaks till arbetsplatsen. Så tidningsjobbet kändes verkligen inte som min grej, berättade UllaMi.

Chefredaktör för Laholms Tidning

På sommarfrukosten gav hon en exposé om sin uppväxt i Ångermanland, mötet med Laholm 1965 och sitt yrkesverksamma liv. Pappans anställning som chefredaktör för Laholms Tidning fick familjen att bryta upp från Norrland och flytta bohaget till den halländska staden. Milsvida skogar bytte plats med slätten, en omställning som inte var helt enkel för norrlandstösen. Men med åren blev Laholm "hemma", och så kom yrkesvalet in i bilden. Ett par års lite planlöst läsande i Lund byttes mot Skurups journalistlinje.

- Pappa grät av glädje när jag berättade om mitt val.

Gjort allt inom journalistiken

Efter en kort tid på Hallandsposten i Laholm, "här lärde jag mig mycket av journalistikens grunder", blev UllaMi enmansredaktör på HP i Getinge innan centralredaktionen i Halmstad drog henne till sig. Hon har pysslat med det måste inom gebitet. Numera är hon familjeredaktör, möter många människor och fascineras av deras berättelser i vad hon beskriver som "det goda samtalet".

På senare år har även mamma Ulla kommit in i hennes journalistiska liv. Ulla var en fena i köket och UllaMi älskade hennes mat. Mammans intresse har UllaMi gjort till sitt och getts utrymme i HP:s spalter att skriva om mat och dryck. Med resor till Frankrike och Italien hämtar hon också inspiration och kunskap om välsmakande drycker till anrättningarna. Men, underströk hon, champagne ska inte drickas heta sommardagar men väl en regnig tisdag i november.

Lars Danielsson avslutar

Sommarfrukostarna avslutas tisdagen den 9 augusti med Sveriges ambassadör i Berlin, Lars Danielsson. En gång planeringssekreterare i Laholms kommun.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 augusti 2016