JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Eldningsförbud i kommunen

Eldningsförbud efter fortsatt torka

Publicerad 09 juni 2016

Fortsatt värme och små nederbördsmängder har lett till stor risk för skogsbränder i Laholms kommun.

Den långvariga värmeböljan i kombination med torka gör att det är oerhört torrt i skog och mark. Så torrt att Laholms kommun nu inför eldningsförbud. Mycket talar för att förbudet består under en längre tid eftersom SMHI:s prognoser pekar på minimal nederbörd.

Flera Hallandskommuner införde eldningsförbud för en dryg vecka sedan. Då rådde normal brandrisk i Laholms kommun. Ihållande värme och utebliven nederbörd har emellertid lett till att brandrisken ökat rejält även i sydligaste Halland, och därmed införs eldningsförbud.

Grillning på särskilda platser

Förbudet innebär, förklarar räddningschef Andreas Nilsson, att man inte får göra upp eld utomhus och att grillning endast får ske på iordningställda grillplatser samt på villatomter i grillar som inte har kontakt med marken.

Iordningställd grillplats är byggd av betong, sten eller liknande. Tillfällig grillplats som görs av stockar eller sten uppfyller inte kraven, understryker Andreas Nilson.

Jobba varsamt i skogen

Många skogsbränder orsakas av arbete i skogen. Räddningschefen uppmanar därför att skogsarbete sker med stor varsamhet. Gnista från en motorsåg kan leda till allvarlig brand.

 Text: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 9 juni 2016