JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Förbannad - nu omvänd

"Lindlik" kan bli mäktig portal

Publicerad 25 maj 2016

Från en av träskulptören Anders Öhlunds vackra bänkar i Apotekarelunden blickar utredare Johanna Andersson ut över den restaurerade lunden med de hårt beskurna lindarna i bakgrunden.

Han var störtförbannad och såg dagligen två "lindlik" när han gick ut för att rasta sina hundar. Nu är han omvänd och älskar det han ser. Böljande gångstigar, anlagda rabatter, körsbärsträd, ny lekplats och två lindar som skjuter nya skott.

Arne Andersson, granne till Apotekarelunden i Laholm, njuter numera när han lämnar sitt hus och kliver in i den lilla undanskymda park i Gamleby vars förändring han tidigare slogs mot. En trädkramare som ville behålla samtliga träd i parken. Att två hårt beskurna lindar lämnades kvar var inget plåster på såren.

Idag erkänner han öppet att Laholms kommuns parkförvaltning gjort ett fantastiskt jobb. När han nyligen fick ögonen på nya skott från de resliga stammarna, växte hans inre bild av trädens framtida kronor som en mäktig portal. Och nu är det dags för invigning.

Invignings på lördag

På lördag den 28 maj klockan 11 klipper kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) det blågula bandet. Därefter väntar en liten rundtur med tilltugg för intresserade. 

Runt en halv miljon kronor har lagts ner i lunden. Utformningen är i huvudsak en sammanflätning av parkförvaltningens tankar och intresserade som kom till fjolårets allmänna möte om parken. Med belysning försvinner den upplevda otryggheten, inbjudande naturbänkar lockar till en stunds avkoppling för att inte tala om lekplatsen, designad av träskulptören Anders Öhlund.

Bandklippning i Skogaby

Johanna Andersson testar lekredskapen i Skogaby och konstaterar att barnens rörlighet känns en smula avlägsen. 

Onsdagen den 1 juni plockar Elisabet Babic på nytt fram saxen, nu i Skogaby för att inviga ortens lekplats. Tiden är klockan 18 och här bjuds det på grillad korv, tillagad på den grillplats som iordningställts intill lekplatsen.

För två år sedan väckte Skogabybon Jenni Anna Gustafsson ett medborgarförslag om en lekplats på orten. Laholms kommun nappade på idén men innan man skred till verket efterlystes ortsbornas prioritering. Nytt liv väcktes i byalaget som placerade lekplats i främsta rummet. Och platsen var given - vid fotbollsplanen. Som en del av kommunens tätortsåtgärder avsattes en halv miljon kronor till projektet. Av beloppet återstår 150 000 kronor som ska användas till asfaltering av närliggande parkering.

Intill grillplatsen står ett, för våra breddgrader, udda träd – en kaukasisk vingnöt. Enligt stadsträdgårdsmästare Charlotte Fajersson det perfekta klätterträdet. Dock inte på invigningsdagen, men väl om 20 år.

Text: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 25 maj 2016