JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Gynna miljön - samåk

Samåkning - tema på Trafikantvecka

Publicerad 15 september 2016

Samåk mer. Den uppmaningen riktar kommunens energi- och klimatrådgivare Daniel Mårtensson (längst fram) till bland annat Sanna Ljungberg, Lotta Petersson, Kristofer Andrén och Lotta Wulf.

Åk smart, åk tillsammans och minska mängden koldioxidutsläpp. På köpet sparar man en rejäl slant. Det är Laholms kommuns budskap i den årliga Trafikantveckan, som arrangeras inom EU:s medlemsstater.

60 svenska kommuner, från Trelleborg i söder till Piteå i norr, deltar i Trafikantveckan, som pågår mellan den 16 och 22 september, där varje kommun utformar sina egna aktiviteter. Det kan handla om att puffa för kollektivtrafik, gång och cykel, resfria möten, samåkning, bilpoler, sparsam körning och trafikplanering på ett miljöanpassat sätt. Från och med i år har Trafikverket tagit över samordningsansvaret från Naturvårdsverket.

Under en följd av år har Laholms kommun deltagit i arrangemanget, dock inte under hela veckan utan valt att fokusera på en dag - i år tisdagen den 20 september.

- Då finns vi på Stortorget i Laholm från klockan 10 till 17.30 på kvällen med samåkning som huvudnummer. Samåkning gagnar såväl vår gemensamma miljö som den egna plånboken, säger kommunens energi- och klimatrådgivare Daniel Mårtensson.

Med samåkning avser han inte enbart gemensamma bilresor till och från jobbet, utan även resor till träning av olika slag och andra fritidsaktiviteter.

Vinst för miljö och plånbok

Hur stor är då vinsten för plånboken och miljön? Daniel Mårtensson har utgått från att en personbil körs 1 500 mil per år för resor till och från jobb och till fritidsaktiviteter som kan samordnas med gemensamma resor. Körsträckan genererar årlig utgift på i runda slängar 30 000 kronor. Med fem personer i bilen stannar utgiften på 6 000 kronor per person.

Med fem personer i bilen minskar också koldioxidutsläppen avsevärt för samma årliga körsträcka när resenärerna delar på utsläppen. Från 3,6 ton för en bensindriven bil per person och år till 0,6 ton. I dagsläget släpper varje svensk ut fem ton och amerikanen 16 ton.

FN:s klimatmål 

För att leva upp till FN:s klimatmål med temperaturhöjning på max två grader fram till 2050, är samåkning en effektiv åtgärd för att Sverige ska nå sitt utsläppsmål om två ton koldioxid per person och år.

- På trafikantdagen berättar jag om hur man kan skapa grupper, exempelvis på Facebook, för samåkning. När gruppen väl finns är det lätt för andra att söka på samåkning Laholm och få träff på sidan, säger Daniel Mårtensson.

Nationella samåkningssajter som gomore.se, samakning.se och skjutsgruppen.nu finns sedan några år tillbaka. Här finns erbjudanden om samåkning inom Stockholmsområdet, inom Sverige och Danmark och inom Sverige och Europa.

 Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 september 2016