JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Hausse för fiber

Hausse för fiber i kommunen

Publicerad 06 september 2016

Kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) höll i saxen när regionchefen för Svenska stadsnät, Birgitta Krook Larsson, redogjorde för och drog igång företagets fiberprojekt i Skummeslövsstrand.

Nu är det verkligen hausse för fiber i kommunens tätorter. På tisdagen satte Svenska stadsnät skopan i marken för närmare fyra mil fiberdragning från Skummeslövsstrand till mellersta Mellbystrand. Och inom kort påbörjas utbyggnad i ytterligare fem tätorter.

- I dag är fiber eftertraktat och efterfrågat, och lika naturligt och självklart som att ha tillgång till ett bra vägnät, säger kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M).

Jämför med telefoni

Paralleller drar hon även till den tid när det fasta telefonnätet byggdes i landet. En kommunikationsväg som då öppnade nya möjligheter att nå varandra på det personliga planet men också kommersiellt betydelsefull för näringslivet och dess tillväxt.

Att det nu grävs och plöjs för fiber i snart sagt varje tätort tillskriver hon ökad konkurrens inom området när fler aktörer kommit in i bilden. Region Hallands avtal med IP Only, om att alla landsbygdshushåll i länet ska ha tillgång till fiber senast 2020, har också satt fart på utbyggnaden. Då var Laholms kommun inte sen att haka på, framhåller hon.

Största projektet i kommunen

På tisdagen höll Elisabet Babic i saxen när Svenska stadsnät drog igång sitt hittills största fiberprojekt i kommunen. Fram till årsskiftet gräver och plöjer företaget för fiber i en takt på cirka 80 meter om dagen inklusive återställningsarbete. I det aktuella området, från Stora Strandvägen i Skummeslövsstrand till 24:ans anslutning med kustvägen i Mellbystrand, finns närmare 2 400 fastigheter. Runt 60 procent av fastighetsägarna har hittills skrivit på för fiber. En förhållandevis blygsam anslutningsgrad jämfört med intresset i andra områden.

- Förmodligen beror det på bebyggelsens struktur med många fritidshus. Ägarna till dessa har i dagsläget inte varit lika angelägna att ansluta sig som fastboende, säger Svenska stadsnäts regionchef Birgitta Krook Larsson.

Bekymrad

Med den blandade bebyggelsen såg också kommunens IT-chef Ove Bengtsson ett möjligt hinder för snabb utbyggnad utmed kusten. Erfarenheten från andra områden i landet med många fritidshus talade nämligen inte för fiber.

- Därför känns det riktigt bra att vi kom igång. Och jag är övertygad om att betydligt fler kommer att ansluta sig så småningom. Inte minst med tanke på att den som har tillgång till fiber slipper undan bekymret med dålig mobiltäckning utmed kusten, säger han.

Ges fler möjlgheter

Stefan Welander, projektchef på Svenska stadsnät, påpekar också att fler möjligheter ges att ansluta sig framöver. Dock inte till samma pris, 16 700 kronor inklusive grävning till fastigheten med installation. Normalpriset för senare anslutning av enskild fastighet ligger på 35 000 kronor. Men om flera fastighetsägare vill vara med blir summan betydligt lägre, uppger han.

Svenska stadsnät ligger också bakom utbyggnaden i Ränneslöv, Vallberga, Ysby, Knäred och Hishult. Även på dessa orter ska fastighetsägarna ha tillgång till fiber runt årsskiftet. Kostnaden för anslutning är här 21 900 kronor.

- På dessa orter sålde vi fiber i ett senare skede varvid prisbilden blev en annan, säger Birgitta Krook Larsson.

Utmed kusten utför Akea arbetet och Peab i övriga tätorter. Med 80 meter utbyggnadstakt om dagen är Jimmy Grym, platschef på Akea, övertygad om att arbetet vid kusten är slutfört runt årsskiftet. Såvida inte kung Bore slår till med tjälade marker.

- Det vill vi verkligen inte ha, säger han, med blicken mot högre höjder.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 6 september 2016