JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2016 / Invigning blev föreläsning

Invigning blev föreläsning med fotograf

Publicerad 05 oktober 2016

Bildjournalisten och tidigare chefen för Borås konstmuseum föreläser i Knäred om offentlig konst.

Hasse Persson, legendarisk bildjournalist med mångårig stationering i USA, återkom till sin hemstad Borås och gjorde sagofiguren Pinocchio till landets mest kände boråsare. På lördag den 8 oktober klockan 14 berättar han på Hotell Freden i Knäred om turerna bakom skulptursatsningen.

I höstupplagan av kultur- och turismenhetens evenemangskalender Kultur&Nöje utlovas invigning av Ole Buntons skulptur i Knäred. Den danske skulptörens verk – en symbolisk bro i granit för att gestalta freden i Knäred 1613 – är dock inte färdigt för avtäckning.

Chef för konstmuseum

Den tilltänkta invigningsdagen passerar dock inte obemärkt förbi. Kultur- och utvecklingsnämnden tillsammans med Svea Larssons donationsfond, verkets beställare, arrangerar istället en föreläsning med Hasse Persson. Den omtalade bildjournalisten, som efter hemkomsten till Sverige, utsågs till chef för Borås konstmuseum och stannade på posten i sex år. Sedan 2012 är han konstnärlig ledare för Strandverket i Marstrand.

Italiensk sagofigur

Pinocchio är en italiensk litterär sagofigur vars näsa blir allt längre för varje gång han ljuger. I Borås skapade den amerikanske popkonstnären en nio meter hög bronsskulptur av figuren, vilket säkerligen bidrog till att staden 2011 korades till Årets stadskärna. Stadens omfattande satsning på offentlig konst har gjort att Borås i dag ensamt tronar som Sveriges självklara huvudstad för offentlig konst. Och när elfsborgaren Anders Svensson lade fotbollsskorna på hyllan har Pinocchio knuffat undan folbollslegendaren på tronen som den mest kände boråsaren.

Konsten betydelse i samhället

I Knäred skildrar Hasse Persson turerna kring verkets tillkomst och vad offentlig konst kan få för betydelse för samhälle och människor. Under sin tid som bildjournalist var Expressen hans främste avnämare i Sverige. I USA publicerade han sig i New York Times, Time, Newsweek, och Life. Nyligen gav han ut en bok om den legendariska nattklubben Studio 54 i New York.

 

Knäredsborna får vänta ytterligare en tid innan skulptören Ole Bunton är färdig med sitt verk för placering vid torget i Knäred. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 5 oktober 2016